.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Kulkát és Jordán Adélt muszáj megnézni!

Written By Tamas on 2014. július 3. | 14:18

Ezen a nyáron is érdemes egy- egy estét színházban tölteni, mert még az is meglehet, hogy élvezni fogjuk!

Az Orlai Produkciós Iroda egyből két előadást is tálal nekünk a szabad estéinkre, mindkettőt a Belvárosi Színházban láthatjuk. 

Peter Shaffer AMADEUS című darabjáról szinte mindenkinek vannak korábbi élményei. Vagy a nyolc Oscar-díjas Milos Forman-film él bennünk élénken, vagy Darvas Iván Salierijére emlékszünk vissza elragadtatva. 
Ezúttal Szikszai Rémusz vitte színre a két zeneszerző, Mozart és Salieri szeretettől és gyűlölettől hangos kapcsolatát Kulka Kánossal és Keresztes Tamással a főszerepben.
Nem könnyű, nyáresti kikapcsolódás ez, hiszen kavarogva fáj, amit látunk. Salieri féltékenysége lassan őrületbe csap át, és bár mindannyian ismerjük a történet végét, mégis drukkolunk Amadeusnak, hogy vegye már észre, mi történik körülötte. 
Keresztes Tamás a Katonából ugrott át a Belvárosiba, hogy eljátssza a címszerepet. Minden eszköze meg is van ehhez a nehéz feladathoz: az első pillanattól elhiszem minden mondatát, a második felvonásban pedig szabályosan megráz a játéka. Pontos, szép alakítás az övé, amit mindenképpen látni kell! Példaértékű Kulka János Salierije is. Olyan mélységei vannak ennek az embernek, hogy lassan mindenki tudomásul vehetné: talán a legnagyobb kortárs magyar színészt látjuk a színpadon! Két olyan monológja van ebben a darabban, hogy a közönség nyelni sem mer, nehogy lemaradjon egyetlen pillanatról is, és Keresztessel is olyan szépen összedolgoznak, hogy azt öröm nézni. Kaszás Gergő eltúlzott gesztusai is indokoltak, helyén van minden mozdulata, hanglejtése. A máskor elképesztően játszó Lovas Rozi talán az egyetlen a színpadon, aki a bemutatón még nem találta a helyét, néha kifejezetten amatőrnek tűnt, pedig ilyen kollégák hátán ő is szárnyalhatna...
Ki kell még emelni az előadásból a Kiss Julcsi által tervezett jelmezeket, melyek egyszerre idézik a klasszikus kort, de közben annyira modernek, hogy azokat Lady Gaga is megirigyelhetné. 
Nyomasztóan szép két órát kapunk az előadástól, mely még remélhetőleg sokáig műsoron marad a Belvárosi Színházban.

Június végén a Balaton partján startolt a másik előadás, mely szintén a Belvárosiban kapott otthont. A BAGOLY ÉS CICA címe sem véletlenül emlékeztet egy nagy sikerű filmre, hiszen ugyanabból a Bill Manhoff műből készült. Barbra Streisand komédiázását nehéz felülmúlni, de Orlaiék szerencsére nem is erre vállalkoztak. Zöldi Gergely fordította magyarra a szövegkönyvet (akár csak az Amadeusét), melyet ezúttal Pelsőczy Réka rendezett. Ráadásul milyen jól végezte a dolgát! Nem akarta lekoppintani a filmet, egyszerűen, és finom ízléssel vitte színre a kétszemélyes komédiát. Felix, az önjelölt, meg nem értett, és fel nem fedezett író, egy könyvesboltban dolgozik, de egy éjszaka cunamiként tör rá a laza erkölcsű, erősen műveletlen Doris. Hiába akarna ő híres hollywoodi színésznő lenni, egyelőre arra használja a tehetségét, hogy némi készpénzért férfiakat kényeztessen. Jordán Adélt a Katonában láthattuk már számtalan, és szinte mindenféle szerepben, de ekkora ajándékot talán még nem kapott, mint ez a szerep. Láthatóan lubickol is benne, élvezi minden pillanatát, a néző pedig ájultan bámulja őt. Szórakoztató, vicces, közben pedig hiteles minden pillanata, és ha kell, azonnal tud átváltani a drámába. Tökéletes választás volt! Csipog, vonaglik, de mindeközben mérhetetlenül szexi. Valósággal felrepíti a karót nyelt fickót alakító Szabó Kimmel Tamást, és kettejük komédiázása mindent elfeledtet, a mi a színházon kívül történik azon az estén. Remekül működik köztük a kémia, valóban szeretik, és gyűlölik egymást abban a két órában. 
A színlap szerint Kálmán Eszter agyából pattant ki a forgatható doboz ötlete, mely nagyszerűen működik! Jó a zene választás is, és hálásak vagyunk azért is, hogy az eredeti darabból kihúzták a felesleges sorokat. Természetesen a filmből szállóigévé vált mondatok, mint a "Ki engedte meg, hogy elolvasd a bugyimat?", vagy a "Doris, te egy szexuális Disneyland vagy!" megmaradtak, így a vinnyogva röhögés garantált. 

Irány tehát a Belvárosi Színház, tessék jegyet venni az Amadeusra, meg a Bagoly és Cicára, aztán pedig készülhetünk Orlaiék következő produkciójára, a Happy Endingre, mely július végétől látható Hernádi Judittal, Margitai Ágival és Fekete Ernővel a főszerepben!

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger