.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » Halász Judit újra főszerepben

Halász Judit újra főszerepben

Written By Tamas on 2014. december 19. | 13:40

December 5-én mutatják be az Asszony a fronton című előadást a Vígszínház Házi Színpadán. A Polcz Alaine visszaemlékezései alapján készüld darab főszerepét Halász Judit alakítja.

Egy fiatal nő alig lép ki az életbe, azonnal elsöpri a háború. Az ország huszadik századi történelmének legsötétebb időszaka kitörölhetetlen nyomokat hagy benne. Polcz Alaine önéletrajzi írása egy olyan nő története, aki mindent túlélt: boldogtalan házasságát, a megszálló szovjet csapatok brutalitását, az ismerős világ széthullását. Az előadás erről a rendkívüli személyiségről, a háborúról és a túlélésről szól - a személyes történelem felidézésén keresztül adva esélyt közös múltunk feldolgozására.

- A színházi előadás fundamentumát Polcz Alaine 1991-ben megjelent Asszony a fronton című önéletrajzi műve adja -árulta el Halász Judit. - Ebből a terjedelemre rövid, de annál nagyobb merítésű és hatású prózaszövegből hozta létre fiatal kollégánk, Székely Kriszta a dramaturgja, Szabó-Székely Ármin segítségével azt a színpadi változatot, amit most próbálunk a Házi Színpadon. Az eredeti mű alcíme az, hogy: Egy fejezet életemből – és valóban, a történet szerint Polcz Alaine életének első 22 éve tárul fel előttünk megdöbbentő személyességgel. A színpadi változat sem tér el ettől, azaz mi is a szerzőnek ugyanezt az életszakaszát dolgozzuk fel.  Ezt azért hangsúlyozom, mert Polcz Alaine-t általában már mint sikeres, nemzetközi hírű pszichológust, a Magyar Hospice Mozgalom, illetve Alapítvány életre hívóját, Mészöly Miklós feleségét ismerjük, vagyis jóval kevesebbet tudunk élete első időszakáról. Arról a nőről, aki hozzáment első szerelméhez. Arról az életről, ami még korántsem az elismerésekről szólt. Sokkal inkább a magánéleti dilemmákról és problémákról, a háborúról, a megaláztatásokról, menekülésről...

(forrás: vigszinhaz.hu, fotó: Szkárossy Zsuzsa)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger