.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » A vörös oroszlán - századszor!

A vörös oroszlán - századszor!

Written By Tamas on 2014. december 19. | 14:55

2011-ben mutatták be a Vígszínház Házi Színpadán a Szepes Mária regényéből készült A vörös oroszlán című monodrámát. 2015. januárjában századszor áll közönség elé Venczel Vera az előadásban.

Szepes Mária 1946-ban megjelent regénye néhány hónap után zúzdába került, mint veszedelmes, felforgató irodalom. A kimentett néhány példány azután kézről kézre járt évtizedeken át; tiltott gyümölcsként élvezték azok, kik hozzájuthattak, de a mű így is kultuszregénnyé vált.

A könyv alaptémája egy elixír, maga a Prima Materia, amely halhatatlanná tesz. A történet 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Újabb és újabb életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét. Venczel Vera számára a vígszínházi színpadi változatot a rendező, Bodor Böbe, és a drámaíró-dramaturg, Lőrinczy Attila készítette el. 

Venczel Verát mély barátság fűzte Szepes Máriához. A színművész A Vörös Oroszlán című regény nyomán "páratlan tehetségével hitelesen mutatja be az emberi szellem egyéni fejlődéstörténetét". A monodráma megálmodója és rendezője Bodor Böbe, aki Lőrinczy Attila író-dramaturg segítségével alkalmazta színpadra Szepes Mária regényét. "Bodor Böbe azért döntött e különleges történet feldolgozása mellett, hogy a reinkarnációról, életről és halálról szóló tudást megoszthassa azokkal is, akik még nem találkoztak ezzel a látásmóddal. 

A 100. előadás abból az alkalomból is emlékezetes lesz, hogy Venczel Vera színésznő, és Bodor Böbe rendező azon az estén vehetik át a Szepes Mária-díjat, melyet a Szepes Mária Alapítvány kuratóriuma ítélt meg számukra.


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger