.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » A legsikeresebb albumok a világban, és itthon

A legsikeresebb albumok a világban, és itthon

Written By Tamas on 2014. március 9. | 13:57

Panaszkodnak a lemezkiadók, és az előadók, hogy manapság már szinte senki sem vásárol hanglemezeket, inkább az internetről töltik le azokat ingyen. Ez valahol érthető is, hiszen a CD árak az egekbe szöktek. Nem volt ám ez mindig így! Régen még hatalmas elismerésnek számított, ha egy előadó aranylemezt, sőt platinát kapott!
Az alábbiakban néhány nagyon érdekes tényt olvashatunk arról, hogy mely albumok számítanak a legnépszerűbbnek a világon, vagy itthon.

Világviszonylatban mindössze öt előadónak sikerült eddig összesen 500 milliónál is több albumot eladnia. Ők a következők: The Beatles, Bing Crosby, Elvis Presley, Frank Sinatra, illetve Michael Jackson.

A 200 milliónál többet eladók között már ott található az AC/DC, az ABBA, a The Bee Gees, Bob Marley, Cliff Richard, Elton John, Julio Iglesias, A Pink Floyd, a The Queen, a The Rolling Stones és a Led Zeppelin is. A hölgyek közül ezt a szintet mindössze Cher, Madonna, Céline Dion, az orosz Alla Pugacsova és a görög Nana Mouskouri érte el.

A legtöbbet a világon eddig Michael Jackson Thriller című 1982-es albumából adtak el, közel 80 millió példányt! Második helyen a Pink Floyd The Dark Side Of The Moon című lemeze áll (50 millió), a dobogó harmadik helyén pedig az AC/DC Back In Black lemeze 49 millió eladott példánnyal. 
Az első tízben megtalálható még a The Bodyguard című film betétdalait tartalmazó válogatás (ezen a korongon jelent meg először Whitney Houston előadásában az I Will Always Love You), Meat Loaf és a Bat Out Of Hell, az Eagles Greatest Hits albuma, a Dirty Dancing, és a Saturday Night Fever filmdalai, a Fleetwood Mac-től a Rumours, és Shania Twain Come On Over című lemeze.

Magyarországon a hazai előadók közül a legtöbb lemezt (összesen több, mint 7 millió példányt) az Omega zenekar adott el, és ők tartják a rekordot abban is, hogy a Gammapolis című lemezükből fogyott a legtöbb, közel 700 ezer darab. A Neoton Família albumaiból közel 6 millió példány fogyott itthon, és nagyjából 1,5 millió külföldön!

Szomorú tény, hogy hazánkban jelenleg 2000 eladott lemez után már aranylemez jár, 4000-ért pedig platina!
(csak viszonyítási alapként: Szandi 1989-ben megjelent Kicsi lány című lemezéből még 270 ezer fogyott, és az énekesnő összesen több, mint 2 millió lemezt adott el a mai napig!)

Ennek fényében szép teljesítményt tudhat magáénak az a néhány hazai előadó, akinek még sikerült százezreket eladnia egy- egy albumból. 

A Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége 1990 óta összesíti hivatalosan a lemezeladási adatokat. Pontos példányszámmal az ő oldalukon sem találkozhatunk, de íme, néhány érdekes adat:

Magyarországon a legtöbb hétig a Rapülők - Rapülők (1992), illetve Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán Musical Duett (2007) című lemeze vezette a listát: mindkét album 22 hétig volt a legkelendőbb. Sorrendben a következő előadók, és lemezek tudtak még hosszan az eladási lista élén állni: Tankcsapda - Rockmafia Debrecen (21 hét), Filmslágerek Magyarul II. (20 hét), Márió - A harmonikás (16 hét), Mága Zoltán - A királyok hegedűse (15 hét), Szandi - Tinédzser Lamour, Nox - Ragyogás, Rúzsa Magdolna - A döntőben elhangzott dalok (14 hét). 
Kiemelkedően sikeres előadónak számít még 1990 óta lemezeladásban Gergely Róbert, Majka, Zámbó Jimmy, az Irigy Hónaljmirigy, Ákos, az Ossian, a Ganxsta Zolee és a Kartel, Molnár Ferenc Caramel, Halász Judit és a Republic.

Magyarországon 1990 óta a legnépszerűbb külföldi albumok a következők voltak: Mamma Mia! (filmzene), Santana - Supernatural, Ace Of Base - Happy Nation, Hevia - Tierra De Nadine, Modern Talking - Back For Good. A legtöbbször Madonna (6 lemezzel) vezette az eladási listát, de a Depeche Mode, a Scooter, Michael Jackson, és Andrea Bocelli is minimum három különböző albummal állt az élen.

Ha már a slágerlistáknál tartunk, szintén érdekes lehet, hogy Angliában a legtöbbször Paul McCartney került a toplisták élére, összesen 25 dallal. Elvis Presley 21-szer, a The Beatles 17-szer, Cliff Richard és a Westlife 14-szer, Madonna pedig 13-szor volt listavezető. 
A legtovább Frankie Laine I Belive című dala állt az élen, 18 hétig! Brian Adams és az Everything I Do 16 hétig, míg a Wet Wet Wet Love Is All Around című feldolgozása 15 hétig, a The Queen-től Bohemian Rhapsody 14 hétig, Whitney Houston I Will Always Love You-ja, és Rihanna Umbrella című slágere 10 hétig volt első.

2009-ben, halála után Michael Jackson összesen 31 dallal szerepelt egyszerre a brit toplistán, s ezzel ő tartja a rekordot. 
Nálunk hasonló rekordot állított fel Zámbó Jimmy, aki halála után 13 különböző albummal volt a lemezeladási lista legjobbjai között. Ezt a számot 2013-ban a Tankcsapda überelte: ők egyszerre 14 lemezzel álltak a TOP 40-ben!

(forrás: wikipedia, mahasz.hu, billboard)


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger