.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Elhunyt Hacser Józsa

Elhunyt Hacser Józsa

Written By Tamas on 2014. március 5. | 17:51

Nyolcvankét éves korában, siófoki otthonában elhunyt Hacser Józsa.

Hacser Józsa Kispesten született 1931. április 4-én, eredeti keresztneve Jozefin Mária volt, de a Józsa jobban tetszett neki. Kollégái csak Józsinak hívták, ami ellen csak egyszer tiltakozott, amikor 1950-ben Hacser Józsefként sorozásra hívták.
Másodszori próbálkozásra, 17 évesen vették fel 1948-ban a Színház és Filmművészeti Főiskolára. Gellért Endre legendás osztályába járt többek között Soós Imrével, Váradi Hédivel, Horváth Terivel, Psota Irénnel, Szemes Marival és Berek Katival. A főiskolai évek alatt a Belvárosi Színházban statisztált. A diplomaszerzés után a Miskolci Déryné Színházhoz szerződött, 1956 és 1993 között a Jókai Színház, majd a Thália Színház, illetve az Arizona Színház,1994-től a soproni Petőfi Színház tagja volt. 1963-ban és 1977-ben Jászai Mari-díjat kapott. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki.

Sok rajzfilmhez, mese- és bábjátékhoz adta összetéveszthetetlen hangját, ő szólaltatta meg Kotkodát, Nils Holgersson pocokját, a Muppet Show Miss Röfijét, a 80 nap alatt a föld körül Willy Foggal Ticóját. Számos játékfilmben és tévéjátékban is szerepelt. 

A közönség főként a Szomszédokból, kedves hangjáról és komikus szerepeiről ismerte, de korábban sikeres volt drámai szerepekben is, például a Hamlet Opheliájában és az Antigoné Ismenéjében, de eljátszotta Tündét és Nyilas Misit is.
Filmen utoljára az Üvegtigris második részében és a De kik azok a Lumnitzer nővérek?-ben vállalt szerepet.

A színésznő a visszavonulása óta Siófokon élt, már a házát is ritkán hagyta el, egykori kollégái sem igen hallottak róla.

(forrás: Origo)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger