.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Elhunyt Bakó Márta

Elhunyt Bakó Márta

Written By Tamas on 2013. január 17. | 21:06

93 éves korában elhunyt Bakó Márta színművész, a József Attila Színház örökös tagja. 

Bakó Márta 1920. április 9-én született Budapesten. 1942-ben végzett a Színművészeti Akadémián, majd a Nemzeti Színházhoz került, amelynek 1945-ig volt tagja. Innen a Vígszínházhoz szerződőtt, de 1947 és 54 között, a Rákos-rendszer alatt nem kaphatott szerepet, 1951-ben ki is telepítették. 1955-től egy éven át Kecskeméten játszott, majd a Katona József Színház tagja lett, 2006-ban, ötven évnyi munka után kapta meg az örökös tag címet.
Tragikai tehetségnek indult, de később alkata miatt karakterszerepeket kapott. Egyik legjelentősebb alakítása a III. Richárd York hercegnéje. Szerepelt a Volt egyszer egy család, az Ismeri a szandi-mandit?, A Pendragon legenda, a Mikádó című filmben, továbbá számos tévéjátékban.
Rosszkor születtünk című önéletrajzi könyve 1991-ben jelent meg.
Számos filmben és tévéfilmben szereplet, ugyanúgy feltűnt a Noszty fiú esete Tóth Marival filmváltozatában, mint a Pendragon legendában, a Szeleburdi családban, vagy éppen a Szomorú vasárnapban, vagy a Kisvárorsban. Sokan emlékezhetnek rá a Csengetett, Mylord? című brit sorozatból, ahol a cseléd, Mabel magyar hangja volt.  Általában epizódszerepeket játszott, ezért 1994-ben át is vehette  a Gobbi Hilda által alapított, az epizodisták számára odaítélt Aase-díjat. Emellett 1995-ben magakapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, és 2005-ben a József Attila Színház nívódíját is.

(forrás: Index)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger