.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , » Feke Pál és Sasvári Sándor a Veled, Uram!- ról

Feke Pál és Sasvári Sándor a Veled, Uram!- ról

Written By Tamas on 2012. április 4. | 13:10

Nagy sikerrel mutatták be a Budapesti Operettszínházban Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját.

Az ősbemutató után 12 évvel, 2012. március 30-án először mutatta be kőszínház a méltán híres szerzőpáros shakespeare-i királydrámákhoz hasonlítható művét, ezt a nagyon izgalmas, emberi konfliktusokban gazdag rockoperát, amely nem csupán az István, a király folytatása. Államalapító uralkodónk életének lezáró részét úgy mutatja be a Budapesti Operettszínház előadása a Thália Színházzal közös produkcióban, hogy kiemeli azt a konfliktusokkal átszőtt drámát, mely a trónutódlás körül kirobbant harcokat jellemezhette. – Éreztük már évekkel ezelőtt: az István darab önként kínálja magát, hogy idővel megválaszoljuk az ott nyitva maradt kérdéseket. Persze nem a saját kútfőnkből, hanem a történelmi összefüggések segítségével, amelyek hűségére akkor is vigyáztunk, amikor teret engedtünk az alkotói szabadságnak. - jellemzi alkotását Szörényi Levente.

Különleges pillanat egy színház életében, amikor a nagy elődök, a nagy utódok és az ifjú tehetségek, azaz három generáció játszhat-énekelhet együtt egy színpadon. A két szereposztásban olyan sztárok, mint Sasvári Sándor, Mészáros Árpád Zsolt, Feke Pál és Janza Kata játsszák a főbb szerepeket, de Földes Tamás, Homonnay Zsolt és Szomor György neve is kiemelendő, éppen úgy, ahogyan a Gizellát alakító művészeké is, akit Füredi Nikolett és Geszthy Veronika személyesít meg. A fiatalok, így Imre herceg szerepében Kádár Szabolcs és Barkóczi Sándor, Krisztina hercegnő szerepében Vágó Bernadett és Fekete Kovács Veronika pedig tökéletes bizonyítéka annak, hogy hogyan dolgozhat tökéletes harmóniában az a csapat, akik generációnként más és más szemlélettel közelítenek a darabhoz.

Somogyi Szilárd a rockopera fiatal rendezője elmondta, hogy éppen ezért volt fontos mindenki számára, hogy dramaturgiailag is mindenki megértse és magáénak érezze a cselekményvezetést. – A próba folyamat elején elemző próbát tartottunk, engedtem, hogy mindenki játsszon kicsit a karakterével. Olyan kérdésekről beszélgettünk, hogy abban a korban, az a bizonyos személy, kivel lett volna jó barátságban, ki mellé ült volna egy vacsorán, mit gondolhatott vagy tudott adott helyzetekről. A beszélgetéseink nyomán új jelenetek születtek, melyeket a hat új dal megerősít és egyértelművé tesz – fejtette ki a rendező.

Sasvári Sándor István királyt alakítja, szerepéről így vallott: - Óriási megtiszteltetés nemzeti hőseink sorából eljátszani az idősödő Istvánt. Már tizenöt évvel ezelőtt felmerült a nevem a szereppel kapcsolatban, most bele is értem ebbe a karakterbe. Játszottam már legendás történelmi figurákat Jézus Krisztustól a magyar hősökig, hiszen Zrínyit, Bercsényit és Mátyás királyt is volt szerencsém alakítani, István mindezeknek a csúcspontja. Nagyon jól érzem magam az Operettszínházban, legutóbb az ifjú Ferenc Józsefet játszottam az Elizabeth-ben,az sem ma volt, jó volt ide visszatérni. Külön öröm számomra, hogy csodálatos, monumentális és nagyon izgalmas előadás születik, amelynek már én is alig várom a bemutatóját.

Feke Pál a darabban nem a tőle már megszokott, elvárt István király karakterét alakítja, hanem Vászolyt, István unokatestvérét, aki egy tragikus merénylet kapcsán híresült el, s akinek a krónikák szerint István szánta a trónt, miután fia Imre herceg meghalt. - Meglepett a felkérés, de ugyanakkor egy percig nem gondolkodtam azon, hogy el akarom-e játszani ezt a szerepet, szinte azonnal igent mondtam – mondja Feke Pál. – Kicsit kirándulok most a másik oldalra és egy erős, elveihez ragaszkodó, férfias, magyar karaktert alakítok, ha erőltetjük, akkor igen, a pogány oldalon, bár tudomásom szerint Vászoly meg volt keresztelve. Izgalmas a szerep és nagyon egyedi a megvalósítás is. Ilyen produkciókban mindig megtiszteltetés játszani, arról már nem beszélve, hogy új dalok is készültek a Budapesti Operettszínház kérésére. Szörényi Leventét nagyon régóta tisztelem és ismerem, az új dalok születésekor sokat beszélgetett velünk, kíváncsi volt a véleményünkre Remélem, hogy ez a fajta közös munka éppen úgy, mint a szereplőtársaimmal elvégzett próbafolyamat végén egy igazi katartikus élményt nyújtó, nagyon izgalmas, új előadást születik.


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger