.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Az éhezők viadala- vérszegény mozi verzió

Az éhezők viadala- vérszegény mozi verzió

Written By Tamas on 2012. március 26. | 15:25

Hónapokon át állt az amerikai eladási lista élén Suzanne Collins utópisztikus regénye, s a tinédzserek lassacskán elfordultak az Alkonyat trilógia vámpírjaitól, hogy új hőst avathassanak egy bátor lányka, bizonyos Katniss Everdeen személyében.

Az írónő zsinórban írt még két folytatást Az éhezők viadala után, s ahogy az várható volt, Hollywood is azonnal rácsapott a sikersztorira. Néhány napja mutatták be a mozik az első regényből készült filmet.

A jövőben járunk, amikor Észak-Amerika romjain Panem országának tizenkét körzete található. Minden évben minden körzetből a Kapitólium kiválaszt egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A szabályokkal mindenki tisztában van: a 24 gyerek közül a végén csak egy maradhat, a többiekre halál vár... A tizenhat éves Katniss a húgával és az anyjával él a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a kicsi lányt kisorsolják a viadalra, Katniss önként jelentkezik helyette. Hiába tanult meg ügyesen bánni az íjjal, a viadalon rá kell jönnie, hogy ezúttal nem nyulakra és mókusokra fog vadászni...

Gary Ross megpróbált eleget tenni a most divatos rendezési hullámnak, de azzal is szembesülnie kellett, hogy az eredeti regény története erősen túllép a 18-as karikával besorolt filmeken. Miután tisztában volt azzal, hogy a moziba is majd a kamasz lányok ülnek be, változtatnia kellett a forgatókönyvön. Ebben volt segítségére Billy Ray, és együtt kigyomlálták a sztoriból a legvéresebb jeleneteket. Illetve majdnem minden véres jelenetet. Maradt egy tiniknek szóló akciófilm, mely csak nyomokban emlékeztet a regény hangulatára. Pont azt sikerült kiölniük belőle, amitől a könyv letehetetlenné vált: a nyomasztó drámaiságot. A filmből nem derül ki, hogy ez a kislány min megy keresztül, hogyan éli a Tizenkettedik Körzetben a hétköznapjait, és miért ennyire fontos számára a testvére. Érthető, hogy a hosszú regényt le kellett rövidíteni, de így abszurddá válik a kamaszok őrült gyilkológéppé válása az erdőben. Aki nem olvasta Collins sorait, nem érti meg, hogy mi zajlik le a gyerekek agyában, miközben az életükért küzdenek. 
Jennifer Lawrence (Katniss) neve nem ismeretlen a mozizók számára, hiszen két éve Oscar-jelölést is kapott A hallgatás törvénye című filmben nyújtott alakításáért. Ezúttal is megcsillantja a tehetségét, bár a forgatókönyv hiányosságai miatt erősen beszűkült a lehetősége, hogy valóban emlékezeteset alakítson. Josh Hutcherson (Peeta) is számtalan filmben  bizonyított már, itt sem az ő játékával van baj, de a szerelméért akár az életét is feláldozó srác karakterét annyira sután dolgozták ki, hogy szinte fel se tűnik a vásznon. Megspékelték a filmet pár igazán nagy sztárral is: Donald Sutherland (Snow), Stanley Tucci (Flickeran), Lenny Kravitz (Cinna), és Woody Harrelson (Haymitch) is örömmel vállalta a felkérést a sikerszagú produkcióban. Sajnos a regényben mindannyiuk karaktere sokkal erősebb, mint a vásznon. 
Suzanne Collins nem ír jól. Viszont a regényeiben végig megmarad az a fojtott feszültség, ami miatt a felnőttek számára is érdekes lehet a történet, és szimpatikussá, vagy ellenszenvessé válhatnak a szereplők. A sztorira sem mondható, hogy eget rengető, hiszen olyan, mintha összegyúrta volna az 1984-et a Harry Potter és a tűz serlege című alkotásokkal. 
A filmbéli változtatások talán egyetlen pozitívuma, hogy a regényben szereplő misztikus lényeket egy az egyben kihagyták.
Lesz folytatás is, hiszen a regény további két része is hamarosan vászonra kerül, születhetnek új kedvencek, és talán közben arra is rájönnek az alkotók, hogy ezt az epizódot hol baltázták el...


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger