.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , , » Múltidéző: Linda, a klumpás rendőrlány

Múltidéző: Linda, a klumpás rendőrlány

Written By Tamas on 2012. február 7. | 13:42


- Mondja, Veszprémi! Nem tartja furcsának azt, hogy ahova maga beteszi azokat a 32-es pici lábacskáit, akkor ott azonnal megölnek valakit?- kérdezte Eősze őrnagy Veszprémi Lindától. A sikítva rugdosó, pimasz, de éles eszű rendőrlány kalandjain korosztályok szórakoznak. Még ma is...




A Linda sorozat ötlete Gát György fejében született meg, még rendező- szakos főiskolásként. Jelentős hatással voltak rá a Bruce Lee és a korai Jackie Chan filmek, ám ő azonban nem csak egyszerű verekedős filmet akart készíteni, hanem bele akart csempészni sok-sok humort is. Az ötlet eladása nem volt egyszerű dolog. A rendező többször is tárgyalt a magyar Televízióval, ahol nem lelkesedtek a karatézó rendőrlány ötletéért. De addig próbálkozott, amíg a szórakoztató osztály főosztályvezetője adott pénzt. De még ekkor is alig bíztak a sikerében, így még főcím se készült hozzá. Végül elkészült az első három rész, és 1984-ben feltűnhetett a képernyőn Veszprémi Linda. Gát György így emlékezett az akkori időkre:  "- Megnyertem vele a szkeptikusokat, ’csinálj egy főcímet hozzá, és akkor leadjuk adásban, megnézzük, hogyan fogadják’. Elsöprő lett a siker, ezért rendeltek belőle még tizennégyet. Szóval én mint anglomániás, amerika mániás és sorozatmániás, baromira tudtam már akkor, hogy mitől működik egy sorozat, mitől lesz siker, mitől lesz emlékezetes.”
És igaza is lett Gátnak, hiszen a sorozat négy évadot is megért, és a mai napig is örömmel ülünk le a képernyő elé, ha meghalljuk ez emlékezetes főcímzenét. 

Emődi menthetetlenül szerelmes volt...
A történet:
Veszprémi Linda, a végzős gimnazista lány elhatározza, hogy rendőr lesz. Környezete azonban nem tartja jó választásnak ezt szakmát: édesapja és tanárai szívesebben látnák őt biológusként, vagy kutatóként pályán. Linda azonban hajthatatlan. Osztálytársai rendszeresen kigúnyolják a mániájáért, ő azonban rájuk se hederít. Emődi Tamás felfigyel Lindára: udvarol, virágot vesz és verset ír neki. Szerelméről a lány azonban csak látszólag nem vesz tudomást, édesapja szerint ugyanis "állandóan a hülye szerelmes verseidet olvassa" – mondta egyszer Tominak. Linda sikeresen oldja meg élete első ügyét: sikeresen ártalmatlanítja az osztálytársnője után szaglászó "szatírt", majd bravúros nyomozással kideríti, hogy kicsoda osztálytársa valódi édesapja. Később a közlekedésrendészeten szolgál, de felküzdi magát a ranglétrán, és hamarosan alhadnagyként szolgál Eősze Gábor csapatában. 
Veszprémi apuka aggódik...
Főnöke mindent megtesz annak érdekében, hogy távol tartsa Lindát a komolyabb bűnügyektől, ezért látszólag egyszerű feladatokkal bízza meg a lányt. Ám Lindát nem lehet távol tartani a komoly bűnügyektől, bár, hogy a nyomozó-csoportnak, némi nyugodalma legyen – rendszeresen továbbképzésre küldik. De ahol Linda megjelenik, ott hullani kezdenek az emberek és a pofonok. Legyen szó képrablásról, maffia ügyről, vagy egy sorozatgyilkos elkapásáról, biztosak lehetünk benne, hogy Linda segítségével fény derül a titkokra. A rejtélyes bűnügyek mellett a hangulat fokozásáról nemcsak Linda lenyűgöző karate-tudása, hanem a Veszprémi család többi tagja is gondoskodik: a színész apa és barátnője, Klárika, valamint Linda taxis vőlegénye, Tamás...

Görbe Nóra első lemezboítója
A szerep kifejezetten Görbe Nórára íródott, akinek ekkoriban már volt filmes tapasztalata. A forgatások előtt azonban a színésznőnek meg kellett tanulnia karatézni. Mivel már gyerekkora óta balettozott, megvolt a mozgáskultúrája hozzá. El is kezdett járni Harmat Lászlóhoz, aki profi módon művelte a taekwondo-t, és épp akkoriban költözött haza Svédországból. Ő lett aztán a film szakértője. Görbe Nóra 14 hónapig edzett, míg végül megszerezte a zöld övet. A forgatások körülbelül akkor kezdődtek, mikor sárga öves vizsgát tett. A sorozat további állandó szereplői: Veszprémi Béla- Bodrogi Gyula, Emődi Tamás-Szerednyey Béla, Klárika- Pécsi Ildikó, Eősze őrnagy- Vayer Tamás, Kő- Balázs Péter, Handel- Harsányi Gábor, Bagoly- Ronyecz Mária, Doki- Bánffy György

A Linda nagy mértékben rányomta a bélyegét a fiatalok érdeklődésére: hatására hihetetlen mértékben növekedett a rendőrség népszerűsége, jóval több nő jelentkezett rendőrnek, mint addig. Arról nem is beszélve, hogy több fiatal próbálta ki magát küzdősportokban, és közülük sokan komoly eredményeket értek el. Görbe Nóra egy csapásra sztár lett, az ő fotóival volt tele az összes magazin, és sorra jelentek meg a nagylemezei is, melyek a sikerlisták élén landoltak.

a főszereplők 2011-ben
A rajongók nyomásának eleget téve 2000-ben képernyőre került a negyedik széria is, melyben Veszprémi Linda már megfontolt, érett nő lett, aki keveset beszél, ugyanakkor megérzéseinek segítségével ismét sikerül felderítenie a titokzatos bűntényt. Ebben a sorozatban már mikrobuszra cserélte a sárga Babettát, lerúgta a klumpát, és erősen meghúzták a verekedős jeleneteket is. A siker nem is lett akkora, mint a nyolcvanas években. A film főszereplői, Görbe Nóra, Szerednyey Béla és Bodrogi Gyula 2011-ben, egy televíziós műsorban bevallották: nem kizárt, hogy lesz még folytatás!                               (forrás: wikipedia)


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger