.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , , , , » Új hangoskönyvek, remek színészekkel!

Új hangoskönyvek, remek színészekkel!

Written By Tamas on 2015. október 4. | 14:00

Borongós őszi estéken, mikor az ember éppen nem jut el színházba, remek szórakozás lehet egy- egy hangoskönyv. Szerencsére választékból nincs hiány, most például egyszerre ötöt ajánlunk a frissen megjelent lemezek közül. Olyan nagyszerű színművészek közreműködnek ezeken a cédéken, mint Szilágyi Tibor, Molnár Piroska, Jordán Tamás, Szatory Dávid, Mácsai Pál és Bálint András.

Móra Ferenc: Aranykoporsó (Szilágyi Tibor)
A történelmi regény Diocletianus uralkodása idején játszódik. A Dominus nagyszerű hadvezér és vasmarokkal tartja kezében az óriásira nőtt Római Birodalmat. Az irányítást egy társcsászárral és két cézárral osztja meg, akiket családi kötelékkel is magához láncolt. Uralkodását és magánéletét egyaránt aláveti az Istenek "véleményének", amit madár- és béljósok tudatnak vele. De az Isteneknek akkor már nagy riválisuk az "egy Isten". A kereszténység terjedése a politikai vezetésben és a családokban is óriási ellentéteket szít. A történetnek ezt a részét a tudós Móra történelmi ismeretei, széles látókörű gondolkodása, és az író Móra gyönyörű stílusa teszi élvezetessé. A másik szál egy megható szerelmi történet, mely csodaszép lírai fejezetekkel ajándékoz meg bennünket, lehetőséget adva Szilágyi Tibornak, hogy nagyszerű drámai és lírai képességét egyaránt csillogtassa. 

Jerome Kitty: Tisztelt hazudozó! (Molnár Piroska és Jordán Tamás)
A két nagyformátumú művész, Bernard Shaw, a drámaíró és Stella Patrick Campbell, a híres színésznő fennmaradt levelezéséből összeállított színdarabot már szerzője sikerre vitte 1964-ben indult világkörüli turnéján. Azóta is világszerte játsszák (Nálunk a Rózsavölgyiben), a nézők nagy örömére. 40 év levelezése, 40 év története és történelme, benne két világháborúval. A többnyire enyelgő, durcás, vagy csipkelődő, de olykor tragikus hangú levelek két erős, független, alkotó ember életének, kapcsolatának eseményeit hozza intim közelségbe.
A két nagyszerű színész, Molnár Piroska és Jordán Tamás pedig pusztán a hangjával színházi élményt nyújt a hallgatóknak. Szórakoztat, megnevettet, megríkat.


Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (Szatory Dávid)
A kis herceg egyszerre szól a gyerekekhez és a felnőttekhez, egyszerre tündérmese, filozófiai bölcselet, érzelmek iskolája és visszaemlékezés. Milliók sűrűn idézett olvasmánya, nem egy mondata mára már szállóigévé vált, még az is tud róla valamit, aki történetesen sohasem olvasta. A világirodalom legismertebb, legnépszerűbb és legtöbbet fordított műve. A mese egy gyermek utazásának története, aki értetlenül figyeli a felnőttek világát, de végül is megtudja a nagy titkot: az élet értelme a kapcsolatteremtésben, a szeretetben rejlik.

L.Frank Baum: Oz, a nagy varázsló (Mácsai Pál)
Valahol messze, a zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Oz, a nagy varázsló. Dorka is tőle szeretne tanácsot kérni, hogyan juthatna vissza Kansasba Totó kiskutyájával együtt. Útja során három jó barátra is szert tesz: a bölcsességre vágyó, egyébként éles eszű Madárijesztőre, a magát gyávának valló, bátorságát mégis jó pár alkalommal bizonyító Gyáva Oroszlánra és a "szív nélküli" Bádog Favágóra, akinek bádogtestében érdekes módon mégis érző szív dobog. Mindannyian vágynak valamire, s az út maga ismerteti meg velük, hogy amire vágynak, az nem egy varázsló csodás hatalmától függ, hanem csak saját maguktól.

25 legszebb magyar vers (Bálint András)
Bálint András, a Radnóti Miklós Színház művésze egy csokorba szedte a huszonöt legszebb magyar verset. 
Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez, Vörösmarty Mihály: A vén cigány, Vörösmarty Mihály: A merengőhöz,  Arany János: Szondi két apródja, Arany János: Tengeri hántás, Petőfi Sándor: Szeptember végén, Petőfi Sándor: A négyökrös szekér, Ady Endre: Kocsi-út az éjszakába, Ady Endre: Őrizem a szemed, Juhász Gyula: Milyen volt, Babits Mihály: Esti kérdés, Babits Mihály: Jónás imája, Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség, Kosztolányi Dezső: Ilona, Karinthy Frigyes: Pitypang, MáraiSándor: Halotti beszéd, József Attila: Nagyon fáj, József Attila: Reménytelenül, Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú, Áprily Lajos: Március, Radnóti Miklós: Tétova óda, Radnóti Miklós: Két karodban, Pilinszky János: Apokrif, Pilinszky János: Örökkön örökké, Nagy László: Ki viszi át a szerelmet
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger