.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Básti Juli ünnepel

Básti Juli ünnepel

Written By Tamas on 2012. augusztus 10. | 13:35

Augusztus 10-én ünnepli születésnapját Básti Juli.

Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa lánya titokban, és kissé bizonytalanul készült a színészi pályára: “Érettségi után egy évig mindenfélét csináltam - és semmit. Akármibe belekaptam, nem érdekelt. Éreztem, gondoltam valamit, amit magam sem mertem megnevezni. Amikor tudatosodott bennem, jelentkeztem a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Felvettek.”

Simon Zsuzsa osztályába járt, de tanította színészi mesterségre Major Tamás, Babarczy László és Székely Gábor is. Diploma után, 1980-ban három osztálytársával együtt a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, a Paraszt Hamlet Oméliájával debütált. 1984-ben a Katona József Színházhoz szerződött, Jarry Übü királyának Übü Mama szerepével csatlakozott a társulathoz.    

“Engem Kaposvár után a Katona vonzott legjobban. Azok a darabok, azok az előadások, azok a partnerek, azok a rendezők. Lehet, hogy a csillogásra másutt több lehetőségem lett volna, a jobb színésszé váláshoz viszont itt volt, és számomra ez volt a döntő.”  

Első filmszerepét 1980-ban játszotta, 1982-ben, San Remóban megkapta a legjobb Női Alakítás díját a Kettévált mennyezet női főszerepéért. Egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsikeresebb filmszínésznőnk, a televízióban is gyakran fellép. 1987-ben lemezt készített Cserhalmi Györggyel, a Hallgass kicsit szerzői Dés László és Bereményi Géza voltak. 2008-ban újabb Dés-dalok kerültek a Férfi és Nő című albumra, melyen Básti és Cserhalmi mellett Udvaros Dorottya és Kulka János is énekelt.

“A színészetben az a jó, hogy a fele elmélyülés, befelé figyelés. Hogy jó legyen valaki, ahhoz elég némi adottság, ügyesség, fogékonyság, és kicsi szerencsével karriert is lehet csinálni ennyiből. De ha ennél több akarsz lenni, egy picivel is, ahhoz a százszorosát kell adnod. Szenvedélyben, odaadásban, fegyelemben, koncentrációban, munkában. A különbség formálisan olykor alig vehető észre, a lényeget tekintve viszont ég és föld. Az egyik hatásos, a másik meg is tud érinteni. Hogy eljutok-e idáig, nem tudom, de hogy ezért igyekszem mindent megtenni, az biztos.”    

Díjai:
Kossuth-díj Jászai Mari-díj Legjobb Női Alakítás – San Remo, 1982
Legjobb Női Alakítás – Moszkva, 1985
Filmkritikusok díja – 1980, 1983, 1986, 1990, 1992
Színikritikusok díja – 1992
Erzsébet-díj – két alkalommal
Déryné-díj – 1993
A Vastaps Alapítvány díja - 2001
Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában
Happy Art Fesztivál: Colombina díj - 2007 
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje - 2009
Arany Medál-díj - 2011
    

fotók: Nők Lapja
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger