.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , » Mrs. Danvers háromszor

Mrs. Danvers háromszor

Written By Tamas on 2012. július 21. | 14:12

Mindig különleges izgalommal tölt el, ha egy- egy nagyszerű színházi szerepet több szereposztásban mutatnak be. A musicalirodalom egyik legjobb női karakterét, Mrs. Danvers-t Budapesten Polyák lilla, Janza Kata és Nádasi Veronika is játssza.

Komoly a kihívás, hiszen Daphne du Maurier regényét az egész világ ismeri, főként az 1940-es Hitchcock filmnek köszönhetően. A Manderley ház asszonya című moziban Judith Anderson olyan megrázóan alakította a házvezetőnőt, hogy Oscar-díjra is jelölték ezért a szerepéért.
A nagyszerű szerzőpáros, Sylvester Levay és Michael Kunze is pontosan érezte, hogy mekkora jelentősége van Mrs. Danversnek a történetben, így a musical megírásánál sem fukarkodtak a remek dalokkal, melyeket ez a karakter kapott. 
Mrs. Danvers kislány kora óta szolgálta Rebeccát, aki a Manderley házban fejezte be rövid életét. A házvezetőnő agya Rebecca halálától teljesen megbomlik, és mindenre képes azért, hogy megóvja a szeretett úrnő emlékét. Az igazi baj akkor kezdődik, mikor a ház ura új feleséggel tér haza...

Polyák Lilla napjaink talán legsikeresebb musical színésznője. Mindig tökéletes formában, remek hangi adottságokkal áll színpadra, otthonosan mozog az Operett Színházban is, így a Rebecca kapcsán evidens volt, hogy ő lesz majd az egyik Mrs. Danvers. Lilla kifogástalanul énekli a dalokat, de az előadásából mégis hiányzik az a plusz, amitől a karakter élni kezdene. Gyönyörű nő, isteni hanggal, de képtelenség elhinni neki, hogy a gyűlölet a rabjává teheti. Szerencsére nem is akar ő több lenni, mint ami, nem játssza túl a szerepét, inkább a maga visszafogottságával oldja meg a feladatot, és engedi, hogy a hangja ejtse rabul a nézőt.

Janza Kata számomra megmagyarázhatatlan jelenség. Évekkel ezelőtt szárnyaló hangja betöltötte a teret, és úgy énekelte az Elisabeth nagy áriáját, hogy szem nem maradt szárazon. Aztán valami történt, és Kata hangja erősen megkopott, néha már kínossá vált az előadása... Féltem az ő Mrs. Danversétől, hiszen a Rebeccában kifejezetten nehéz dalokat kell énekelnie. Tény, hogy hangilag ő nyújtja a legkevesebbet a három színésznő közül, de az arcjátékával azért kárpótolja a közönséget. Néha kifejezetten hátborzongató, és hihető, hogy képes lenne felgyújtani is a Manderley házat. Kata lassan átnyergelhetne a prózai szerepekre, hiszen színésznőként most érik be igazán!

Nádasi Veronikával szemben van egy erős ellenérzésem, mindig túl harsánynak, és rettentően soknak gondoltam, éreztem őt. Nem csupán az alkatának köszönhető, hogy az igazi nagy szerepek eddig elkerülték. Van valami ebben a nőben, amitől végtelenül ellenszenvessé tud válni. Ezúttal azonban ez a szerencséje! Nádasi vérfagyasztóan jó Mrs. Danvers lett! Egyrészt tökéletesen használja a hangját, másrészt olyan színészi bravúrt mutat be a sötét lelkű házvezetőné szerepében, amitől egyetlen percre sem tudtam kizökkenni a hatása alól. Minden mozdulata, tekintete hiteles, és példaértékű. Az sem zavart, hogy jóval fiatalabb, mint a megírt szerepe- míg ezt az Elisabeth Zsófiájaként, illetve a Rómeó és Júlia Dadájaként képtelen voltam elnézni neki.

Ősztől újra a Budapesti Operettszínház műsorán szerepel a Rebecca- A Manderley ház asszonya című musical, érdemes mindhárom szereposztásban megnézni ezt a nagyszerű darabot!
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger