.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » Kramer kontra Kramer premier!

Kramer kontra Kramer premier!

Written By Tamas on 2012. február 27. | 15:57

Avery Corman által saját kisregényéből írt egy színdarabot, amely a világon először Magyarországon, kerül bemutatásra. Az előadás premierje  június 26-án  lesz Kovács Patrícia és Nagy Ervin főszereplésével, Rába Roland rendezésében.




A Kramer kontra Kramer ügyben a felperes az anya, William Kramer, hétéves kisfiú édesanyja. Az anya az eljárásban a gyermekfelügyelet megállapítását kéri a maga javára, amely felügyeletet az előzőekben, a válóper során az apának ítélt a bíróság. A törvényszék a gyermek érdekeit figyelembe véve hozta meg döntését.” A nagy sikerű regényből 1979-ben készült film (Meryl Streep és Dustin Hoffman főszereplésével) öt Oscar-díjat nyert, és azóta is klasszikusnak számít. Írója ebben az évben adaptálta színpadra, melynek világpremierje az Orlai Produkció által most bemutatásra kerülő előadás.  

A producer, Orlai Tibor a 7ora7.hu-nak elmondta: "Rengeteg prezentációt kellett küldenünk Londonba arról, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, milyen előadásokat csinálunk, és amikor ezeket elfogadták, akkor tudtuk elkezdeni szervezni a bemutatót. Az írónak egyik nagy érdeme, hogy a regényben és a filmben is kevésbé kidolgozott női szálat, amit egyébként csodálatosan játszott a filmen Meryl Streep, a drámaváltozatban részletesen kibontotta. Igazából nem volt kérdés, hogy kit szeretnék felkérni a feladatra, mert régóta szerettem volna együtt dolgozni Kovács Patríciával, és szerencsére ez most sikerül. A férfi főszereplő neve is viszonylag gyorsan végleges lett, Ted Kramer szerepét, akit a filmen Dustin Hoffman alakított, Nagy Ervin fogja játszani. A Kramerből lehetne csöpögős, szentimentális, amerikai történetet csinálni az apáról és gyerekről, de engem nem ez izgatott ebben a darabban. A szereplő- és rendezőválasztás is ehhez igazodott. Izgatott a család kérdése, a családon belüli feladatmegosztások, illetve a nők szerepe. Miért van az, hogy a nők itthon a saját útjukat akarják járni – és talán még inkább igaz az értelmiségi rétegbe tartozó hölgyekre –, és ez mit is jelent pontosan? Amikor a ’80-as évek elején bemutatták a filmet a mozikban, akkor ez még nem volt ennyire aktuális kérdés Magyarországon, mint most. Nagyon izgatott a történetben az is, hogy a férfiak hibája-e, hogy az a sztereotípia alakult ki velük kapcsolatban, hogy semmi mással nem foglalkoznak, csak a pénzkereséssel és a munkahellyel – vagy legfeljebb a konditeremmel?..."

szereplők: Nagy Ervin, Kovács Patrícia, Cseh Judit, Egri Márta, Mertz Tibor, Ficzere Béla
dramaturg: Zöldi Gergely, producer: Orlai Tibor, rendező: Rába Roland
bemutató: 2012. június 26. Belvárosi Színház
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger