.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » 70 éves lenne Szécsi Pál

70 éves lenne Szécsi Pál

Written By Tamas on 2014. március 19. | 7:00

Még csak hetven éves lenne, de már negyven éve nincs köztünk Szécsi Pál, a hazai könnyűzenei élet egyik legnagyobb alakja.

1944. március 19-én született Budapesten. Apja, Szécsi Ferenc nyelvészkutató volt, akit a II. világháború utolsó hónapjaiban agyonlőttek Az özvegyen maradt édesanya az egyéves kisfiút és két testvérét nevelőszülőkhöz adta, majd 1956-ban végleg elhagyta az országot.
A gyermek nehezen tudta feldolgozni szülei elvesztését, az pedig végképp törést okozott az életében, hogy a nevelőszülők is „megszabadultak” tőle, nevelőintézetbe adva őt. Tizenhat évesen került ki a nagybetűs életbe, amikor a gimnáziumot otthagyva segédmunkásként helyezkedett el. Tizennyolc évesen megismerkedett egy lengyel modellel, akit feleségül is vett. Gyorsan megtanulta a nyelvet, és idegenvezetőként is dolgozott. Néhány évig Varsóban éltek, majd a kapcsolat megromlott, és az énekes hazaköltözött. Labilis idegállapota már ekkor aggodalomra adott okot, szerelmi bánatában öngyilkosságot is megkísérelt, és bár megmentették, a letargiából csak egy új szerelem tudta kigyógyítani. Egy újabb modell oldalán kötött ki, ám az is félrelépett, és Szécsi egyre mélyebbre csúszott a depresszióban. 1966 végén kétszer is megpróbálta eldobni magától az életét. Ez után beleegyezett abba, hogy pszichiátriai kezelésre küldjék, ahol heteket töltött.

Külső adottságai miatt azonban rámosolygott a szerencse, kifutóra került, és hamarosan az egyik legkedveltebb férfimanöken lett belőle. 1965- ben egy divatbemutató után a mikrofont is megragadta, és nem lehetett nem odafigyelni a bársonyos hangjára. Énektanárhoz küldték, majd két év múlva már megnyert egy vidéki amatőr énekversenyt. A Magyar Televízió könnyűzenei osztályának vezetője fiatal tehetségeket keresett a Táncdalfesztiválra, így bukkant a jó kiállású, tehetséges fiatalemberre, aki megkapta a Csak egy tánc volt című dalt. Azonnal óriási sikert aratott, a nők pedig a lábai előtt hevertek. 

A hányatott gyermekkor után jött hirtelen sikerrel Szécsi Pál lelkileg sosem tudott megbirkózni. Nagy szerelme volt a tragikus sorsú színésznő, Domján Edit, akit egy másik nőért mégis elhagyott, s akinek haláláért aztán önvád marcangolta. Problémái elől többször akart a halálba menekülni, de az utolsó pillanatban mégis mindig meggondolta magát, segítséget kért, s megmentették.

Olyan slágereket énekelt, mint a Kék csillag, az Egy szál harangvirág, a Kismadár, a Két összeillő ember, a Talán sok év után, a Kósza szél, A távollét, az Adagio, a Bús szívvel énekelni, a Gedeon bácsi, a Mint a violák, a Carolina és az Én édes Katinkám. Szívesen énekelt világslágereket, amelyek magyar szövegét ő írta. Megpróbálkozott a külföldi karrierrel is. Németországban Paul Moro néven adták ki lemezét, de ott nem sikerült befutnia. Itthon énekesként sikert sikerre halmozott, ám magánéletében fellángolások és csalódások, szárnyalások és zuhanások váltakoztak.

Nagy szerelme volt a tragikus sorsú színésznő, Domján Edit, akit egy másik nőért mégis elhagyott, s akinek haláláért aztán önvád marcangolta. Megpróbálta felvenni a kapcsolatot édesanyjával is, de ő elzárkózott a viszontlátástól.
1974. április 30-i kísérlete az utolsónak bizonyult: véget vetett életének. Mindössze 30 éves volt ekkor.
Szécsi Pál mítosza ma is él, annak ellenére, hogy dalai ritkábban szólnak. A hírek szerint Sándor Pál rendezésében a filmvásznon is megjelenik majd a rajongói által csak Palikaként emlegetett művész legendás alakja.



Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger