.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » 60 éves lenne Szerencsi Éva

60 éves lenne Szerencsi Éva

Written By Tamas on 2012. május 5. | 12:46

1952 május 5-én született Szerencsi Éva. 

1974-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1974- 1979 között a budapesti József Attila Színházban szerepelt. 1979-1980 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, majd visszatért a József Attila Színházhoz. 1989-től a Népszínházban és a Budapesti Kamaraszínházban játszott. 2001-től haláláig, 2004-ig a Ruttkai Éva Színház tagja volt.

Első filmszerepe Rényi Tamás klasszikusa, a Makra volt, melyet a hetvenes években még olyanok követtek, mint a Bob herceg, vagy a Kakuk Marci.  Az igazi átütő sikert pedig az 1978-as Abigél hozta meg számára, melyben Szabó Magda hányatott sorsú gimnazista hősnőjét, Vitay Georginát alakította.
Főbb színpadi szerepei: Betia (Ruzante: Csapodár madárka), Eliza (Shaw: Pygmalion), Viola (Shakespeare: Vízkereszt), Bródy: A tanítónő, Catherine (Miller: Pillantás a hídról), Mary Warren (Miller: A salemi boszorkányok), Zsuzsi (Lajtai-Békeffi: Egy régi nyár), Kerekes Helén (Rejtő-Kellér: Aki mer, az nyer), Lucienne (Feydeau: Bolha a fülbe), Szergejné (Erdélyi: Vedd le a kalapod a honvéd előtt), Zeldi Fenwick (Coward: Forgószínpad), Saint-Fond grófnő (Misima: Sade márkiné), Anya (Pasolini: Mámor), Sziszi (Vadnay-Harmath-Márkus: A csúnya lány), Anya, Tigrisliliom (Barrie-Tótfalusi-Novák: Pán Péter), Mária (García Lorca: Yerma), Jane (Dunn: Gőzben), Erzsike (Kertész Á.: Egész évben karácsony), Henriette (De Letraze: Kié a baba?), Tündér (Grimm-Keleti: Az ördög három arany hajszála), Gizi (Zsolt: Oktogon), Agata (Betti: Bűntény a Kecskeszigeten).

Gyakran szinkronizált is -alighanem a Dallas-sorozat Samanthájaként emlékeznek legtöbben a hangjára.


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger