.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Színészportrék a Bajor Gizi Színészmúzeum új kiállításán

Színészportrék a Bajor Gizi Színészmúzeum új kiállításán

Written By Tamas on 2012. március 25. | 13:20

Állj meg, pillanat! – Domonkos Sándor fotografikus emlékei az 1960-as, 1970-es évekből címmel kiállítás nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban március 29-én.
 
A Németországban élő fotográfus címlapfotóit bemutató tárlat június 24-ig tekinthető meg a XII. kerületi Stromfeld Aurél úti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítást Tordai Teri Jászai Mari-díjas színésznő és Baló Júlia újságíró nyitja meg, március 29-én, csütörtökön 17 órakor.
A kiállítás anyagát Domonkos Sándor Magyarországon készült több száz címlapfotójából válogatták. A tárlat felidézi a korszak emblematikus művészeinek alakját, akik közül sokan már nincsenek közöttünk.
„A színházért rajongók – anélkül, hogy tudnák – Domonkos felvételei révén őrzik emlékezetükben Dajka Margit huncut mosolyát, Darvas Iván tartózkodó intellektusát, Domján Edit meleg pillantását, Harag György izzó szenvedélyét, Kálmán György ironikus tekintetét, Latinovits Zoltán férfias báját, Ruttkai Éva felejthetetlen asszonyiságát” – olvasható a kiállításról szóló anyagban.
A tárlat nem csak a múlt kiválóságaira emlékeztet – a fotográfiákon a kortárs színházművészet meghatározó egyéniségei is feltűnnek. Domonkos Sándor készítette ugyanis Básti Juli, Udvaros Dorottya, Kulka János, Hegedűs D. Géza, Bezerédi Zoltán, Szirtes Ági és Eperjes Károly legelső színházi portréit is.
„Ismernem és mindenekelőtt becsülnöm kell azokat a művészeket, akiket fényképezek. A fotografáláson nem volt jelen sminkes és stylist, őket a fotóalanyok karizmatikus kifejezőereje helyettesítette” – idézik a fotóst a kiállítás ismertetőjében.
Domonkos Sándor szegedi születésű fotográfus pályáját a MAFILM segédoperatőreként kezdte, később Fábri Zoltán filmjeinek állandó fotósa lett. Rendszeresen közölte címlapfotóit a Film Színház Muzsika, a Tükör, az Ez a Divat és a Filmvilág. Magyarországi pályafutása alatt – 1967 és 1980 között – kamerájával szinte valamennyi meghatározó színművészünket megörökítette.
A fotográfus 1980-tól Németországban él: Münchenben, majd Berlinben telepedett le. A két város minden fontos színházában fotografált, s filmekben is tovább dolgozott. Németországban is olyan hírességek álltak kamerája elé, mint Maria Schell, Hansjörg Felmy, Volker Schlöndorf, vagy az ismert műsorvezető, Thomas Gottschalk.

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger