.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Karády Katalinról is bélyeg készült

Karády Katalinról is bélyeg készült

Written By Tamas on 2012. március 28. | 16:59

A Magyar Posta 2011-ben jeles magyar előadóművészeket bemutató új alkalmi bélyegsorozat kibocsátását kezdte meg. Rodolfo, Básti Lajos és Kiss Manyi után a sorozat most két címlettel bővült. 

A 425 forintos bélyegképen Karády Katalin színésznő, énekesnő, a klasszikussá vált Hamvadó cigarettavég című slágert idéző grafikai kompozícióban szerepel, a 395 Ft-os bélyegen a kétszeres Kossuth-díjas színész, filmrendező, színházigazgató Várkonyi Zoltánt a filmrendezőkre jellemző mozdulattal ábrázolták. A születési centenáriumokra emlékeztető bélyegekhez alkalmi borítékok és bélyegzők tartoznak. A kiadványok Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készültek.
A sorozat első három darabja itt megtekinthető.

Karády Katalin színészi tanulmányait követően 1939–41 között a Pesti és a Vígszínházban lépett fel. Már első mozifilmje, a Halálos tavasz bemutatása után a kor ünnepelt dívája lett. Kilenc év alatt húsz filmfőszerepben láthatta őt a közönség. 1945–48 között az Operettszínház foglalkoztatta, majd politikai okok miatt letiltották a pályáról. 1951-ben végleg elhagyta Magyarországot. Salzburg, Svájc és Brüsszel után São Paolóba költözött, majd 1968-ban New Yorkban telepedett le. Bár vállalt néhány fellépést, és lemezei is jelentek meg, 1990-ben bekövetkezett haláláig visszavonultan élt, kalapszalont üzemeltetett.
Várkonyi Zoltán Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész; színész, filmrendező és színházigazgató 1934-ben a Színiakadémián. 1934-41 között a Nemzeti, 1941-44 között pedig a Madách Színház tagja volt. A háború után, 1945-től a Művész Színház igazgatója, 1950-62 között a Nemzeti Színház művésze, és három évadon keresztül a Magyar Néphadsereg Színházának főrendezője volt. 1971-től egészen haláláig, 1979-ig igazgatta a Vígszínházat.
Filmszerepeivel párhuzamosan rendezőként filmek sorát forgatta, történelmi témájú akotásai mára klasszikussá váltak (Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob, Fekete gyémántok...). Tanított a Színész Akadémián is, majd 1972-től  rektorként vezette az intézményt.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger