.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » 101 éves lenne Kiss Manyi

101 éves lenne Kiss Manyi

Written By Tamas on 2012. március 12. | 14:18

1911 március 12-én született Kiss Manyi. 
1926-tól Kolozsvárott, majd Miskolcon, és Szegeden játszott. Pályafutása kezdetén szubrett és komikai szerepeket alakított természetes játékkal, kiváló tánc- és énektudással. 

1932 után egy ideig olasz artista férjével külföldi cirkuszokban lépett fel. 1935-ben, a Király Színházban egy beugrással alapozta meg fővárosi hírnevét. 1938-ban a Fővárosi Operettszínház szerződtette, de játszott a Magyar Színházban, az Andrássy úti Színházban, az Erzsébetvárosi Színházban, a Márkus Park Színházban és a Vidám Színházban is. 1943-ban a Vígszínházba szerződött. Ekkor már a budapesti közönség egyik kedvence volt.
A II. világháború után több budapesti színházban is játszott, de csak szerepekre szerződött – kényszerből, mert politikailag nem kívánt személy lett: valaki látta a fronton katonáknak énekelni. 1954-ben szerződött a Madách Színházhoz, és 1971-ben bekövetkezett haláláig számtalan vígjáték és dráma főszereplőjét, jellegzetes alakját keltette életre. Legnagyobb alakításai között szerepelt például a Kurázsi mama címszerepe, a Vonó Ignác özvegy Máknéja vagy a Három nővér Olgája.
Tehetségét Kossuth, és Jászai Mari- díjjal, Érdemes- és Kiváló Művész-díjjal jutalmazták. 
A filmesek 1935-ben fedezték fel, és haláláig több mint száz produkcióban állt kamerák elé. Közülük a legemlékezetesebbek: Katyi, Hazajáró lélek, Egy tál lencse, ördöglovas, 2x2 néha 5, Körhinta, Hannibál tanár úr, Külvárosi legenda, Bogáncs, Napfény a jégen, illetve a Mici néni két élete. 1971-ben hunyt el, de halála előtt néhány héttel még forgatott A gyilkos a házban van című filmben.

Különlegesen jó humorát példázva álljon itt egy régi történet:
Egyik legkedvesebb barátjával, Márkus Lászlóval rendszerint ugratták az utca népét. A két színész megállt egy kirakat előtt, és mintha valami nagyon érdekes dolgot látnának odabent, mutogatni kezdtek, miközben szinte üvöltötték: „Jééééé!!!!!” Egyre nagyobb lett a tömeg, Márkus és Kiss Manyi pedig csak mutogatott a kirakatra… Amikor már egész kis csoportosulás bámulta az amúgy érdektelen ablakot, egyszerűen továbbálltak. Máskor odaállt két egymással csevegő idegen mellé, hallgatta a beszélgetésüket, majd hozzáfűzött valamit: „Igen. Margit valóban nagyon jól főzi a húslevest, bár szerintem kicsit kevés zöldséget tesz bele” – mondta Manyika egy alkalommal két nőnek. Persze fogalma nem volt arról, ki az a Margit, és az asszonyokat sem látta még soha az életben. Kiss Manyi nem csak viccelődni szeretett: imádott adni, örömet okozni, ezért mindenkinek pontosan tudta a születésnapját, és már hónapokkal előre készülődött. Legendás volt különös meglepetéseiről is. Egy színészházaspár például síelni készült. Manyika így fordult hozzájuk. „Én ugyan síelni nem tudok, csak szánkózni, ezért majd szánkón látogatlak meg titeket”. Egy szemernyi hó nem esett azon a hétvégén, a fiatalok már éppen azon törték a fejüket, hogy hazamennek, amikor zajt hallottak: egy öreg Wartburg pöfögött az úton feléjük, a kocsihoz kötve pedig ott zötyögött a szánkón Manyika. „Nnna, látjátok, megmondtam, hogy szánkón érkezem hozzátok!” Menten visszatért a színészek jókedve – barátnőjük különös meglepetésének köszönhetően…


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger