.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Für Anikó kerek születésnapjára

Für Anikó kerek születésnapjára

Written By Tamas on 2014. február 27. | 10:36

1964. február 27-én született Für Anikó, Jászai Mari-díjas színésznő.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1989-ben végzett, majd a Madách Színházhoz szerződött. Számtalan nagyszerű prózai, és zenés szerep után 2004-ben az Örkény Színház társulatához csatlakozott, melynek ma is a tagja. Tehetségét Jászai Mari és Mensáros- díjjal jutalmazták, illetve két ízben vehette át a legjobb színésznőnek járó elismerést a POSZTon.

Legismertebb filmjei: Magyar vándor, Peer Gynt, Szabadság tér 56, halálutak és angyalok, A csalás gyönyöre, Aranyoskáim, Para, Terhes társaság.
Két nagy sikerű szólólemeze jelent meg (Nőstény álom, Kitalált világ).
Jelenleg is kilenc előadásban látható az Örkény Színházban, március 15-én lesz a következő bemutatója: a Hamlet című drámában ő alakítja majd Gertrud királynét.

Számtalan amerikai színésznőnek kölcsönzi a hangját (Sandra Bullock, Cameron Diaz, Juliette Lewis, Felicity Huffman...)
Szakmájáról, a színészetről így gondolkodik: "- Sokszor az az érzésem, hogy a színpad a pszichoanalízis helyett van. Az ember oda viheti napi szinten az összes aggodalmát, gondjait, örömeit. Minden nap más, mi is változunk.  Ezért sincs két egyforma előadás, még ha háromszázszor is játszottuk már. Inkább a jó irodalom segít, hiszen olyan emberi témákkal foglalkozik, amelyek örök érvényűek. Az ember azt tudja sugározni, amivel magát szellemileg feltöltötte, azzal a fajta minőséggel, ami áthatja a gondolkodását. Lehet úgy is dönteni, hogy lefelé lépkedek, egyre lejjebb és lejjebb. De ha már az élet egyszeri, sokkal izgalmasabb az értékrend piramisán feljebb és feljebb haladni. Lehet, hogy ez macerásabb, de engem valahogy a könnyebb sosem érdekelt. Abban mi az izgi, mi a kaland?..."

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger