.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Hat születésnapos egy kupacban

Written By Tamas on 2012. február 17. | 14:05

Február 17-e különleges nap, hiszen hat nagyszerű hazai színművész ünnepli ma a születésnapját: Cserhalmi György, Ónodi Eszter, Végh Péter, Eperjes Károly, Szandtner Anna és Bíró Kriszta.




Cserhalmi György (1948. február 17.) 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a debreceni Csokonai Színház szerződtette. 1972-től 1975-ig a veszprémi Petőfi Színházban játszott, majd 1977-ig ismét Debrecenben. 1979-ig a Nemzeti Színház, majd a Magyar Filmgyártó Vállalat művésze. 1982-ben a Budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1989-től a ismét a Nemzeti Színház szerződtette, 1991 óta szabadúszó. Alapítója a Globe kulturális centrumban a Labdatér Teátrumnak. 2007-ben Zalaegerszegen rendezőként is bemutatkozott. Arthur Miller Pillantás a hídról című művét vitte színre. Több mint kétszáz filmben játszott, korunk egyik legjelentősebb férfiszínésze, modern hőstípus. Számos Oscar-díj-ra jelölt film szereplője. Szabó István Mephisto című műve meg is kapta azt. Sokat foglalkoztatták a cseh filmesek is. Szerepelt többek között Ondrej Trojan Želary című alkotásában. Wim Wenders német filmrendező, forgatókönyvíró a 10 legjobb színész közé választotta be Cserhalmi Györgyöt. Duett lemezt készített Básti Julival, majd Novák Péterrel, néhány éve pedig Dés László dalaival turnézott a Férfi és Nő produkcióban. Tehetségét Kossuth-díjjal, és Érdemes Művész kitüntetéssel is honorálták.


Eperjes Károly a 80-as évek egyik legjelentősebb magyar férfi filmszínésze tanár szülők gyermekeként született 1954, február 17-én a Fertő-tó melletti Hegykő községben. 1980-ban szerzett színész diplomát, majd Kaposvárra szerződött. A hosszú színészévek alatt megfordult a Nemzeti Színháznál, a Katona József Színházban, majd a Radnóti és a Művész Színház után 2000-ben az Új Színházhoz szerződött. Első igazán emlékezetes szerepét Feleki Kamill oldalán alakítja Gárdos Péter Uramisten című filmjében, melyben egy ifjú artistát játszik, aki a mester egykori világszámára pályázik. Bereményi Géza (A tanítványok, Eldorádó, A turné, A hídember) mellett olyan jeles filmrendezőkkel dolgozik együtt hullámvölgyektől mentes, töretlen pályáján, mint András Ferenc (A nagy generáció), Gárdos Péter (Uramisten, Szamárköhögés), Szabó István (Redl ezredes, Hanussen), Tímár Péter (Csapd le, csacsi!, 6:3, avagy játszd újra Tutti!). Négyszer nyerte el a Filmszemle díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában, Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas művész, aki a Chicagói Filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díjat is megkapta 1985-ben, és akit Európa-díjra jelöltek 1989-ben. 


Végh Péter (1960. február 17.) szí­ni tanulmányait 1981-ben a Nemzeti Színház Stúdiójában kezdte Bodnár Sándor, Simon Zoltán, Montágh Imre taní­tványaként. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1988-ban végzett Kerényi Imre osztályában. Azonnal a Nemzeti Színház szerződtette, s hamarosan a társulat egyik legnépszerűbb, közmegecsülésnek örvendő tagjává vált. 1999-óta szabadfoglalkozású szí­nművészként 2011-ig a Magyar Színház "örökös vendégművésze" volt. Játszott továbbá többek között a Kecskeméti Katona Jószef Színház, a Székesfehérvári Vörösmaty Színház, a Jászai Mari Színház, a Merlin Színház, és a Gózón Gyula Kamaraszí­nház előadásaiban.
Művészi munkája mellett a Nemzeti Szí­niakadémián, később Pesti Magyar Szí­niakadémián szí­nészmesterséget taní­t, s több alkalommal a végzős hallgatók vizsgaelőadásainak rendezője volt.

Ónodi Eszter (1973. február 17.) 1991-ben érettségizett a budapesti Eötvös József Gimnáziumban. 1991-1995 között az ELTE angol-magyar szakán tanult. Közben 1994-ben beiratkozott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Zsámbéki Gábor osztályába. 1998 óta a Katona József Színház tagja. A Jászai Mari-díjas színésznő olyan nagy sikerű filmekben játszott, mint a Portugál, A napfény íze, Az alkimista és a szűz, Glamour, Valami Amerika, Pánik, illetve az Állítsátok meg Terézanyut! Színpadon jelenleg a Kétfejű fenevad, a Koccanás, a Dilettánsok, A lángoló kerékpár, A mizantróp, a Portugál, a Top Dogs és a Musik, Musikk, Musique című darabokban szerepel.

Bíró Kriszta (1970. február 17.) a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1992-ben. A Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, 1994-ben pedig a Miskolci Nemzeti Színházhoz. 1995-től 1997-ig a Kecskeméti Katona József Színházban játszott. 1997 és 2004 között szabadfoglalkozású színművész volt. 2004 óta az Örkény István Színház tagja. Máig közel húsz mozi, és TV- filmben szerepelt. Jelenleg a Finito, A hülyéje, a Jógyerek képeskönyve, az Ibusár, a Tarelkin élete, a Peer Gynt és a nőNYUGAT című előadásokban láthatjuk.

Szandtner Anna (1980. február 17.) a Színház- és Filmművészeti Egyetemen  2003-ban végzett, majd a Katona József Színház tagja volt két éven át. 2009-ben szerződött az Örkény István Színházhoz, melynek ma is a tagja. Üstökös- díjat kapott 2004-ben, és még ebben az évben a legígéretesebb pályakezdőnek is megválasztották.
Legjobb női alakítás díjá a MASZK színészegyesülettől, a Fekete tej című darabban nyújtott alakításáért kapta. 2010-ben Junior Prima Díjat vehetett át. Jelenleg a következő darabokban játszik: Alibi, Egyirányú út, János király, Kasimir és Karoline, Macskajáték, Peer gynt, Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét...
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger