.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2012. január 31. | 14:49

Új direktor Miskolcon!
Kiss Csaba lett a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatója: a képviselők zárt ülésen, név szerinti szavazáson döntöttek a poszt betöltéséről.


Zárt ülésen Kiss Csabát választotta a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójává a borsodi megyeszékhely közgyűlése. A másik pályázót, Koltay Gábor filmrendezőt tavaly nyáron Tarlós István főpolgármester három hónap után menesztette a József Attila Színház éléről.

"A mi pályázatunk egy színház alapításáról szól. Éreztem, hogy a város különösen kíváncsi a pályázatomra, éreztem, hogy változtatni szeretnének a színház működésén, bár jelenleg a miskolci a legnézettebb színház, tehát ilyen szempontból a város elégedett azzal, ami történik. Ugyanakkor azt is éreztem, hogy szeretnének egy dinamikusabb, a város határain kívül is mozgó színházat, hogy ha bízni tudnak bennem, akkor pártolnák azt, amit mi kínálunk. Azt hiszem, egy ponton túl ez már nem volt politikai kérdés. Olyan szimpátia vette körül a pályázatunkat, hogy biztos, hogy nagyon jól lehet majd együttdolgozni" - mondta Kiss Csaba a Színház.hu-nak. 
 
Kiss Csaba Marosvásárhelyen született 1960-ban. Érettség után Kolozsváron fizikát tanult, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg hallgatója lett. 1992-93 között a Miskolci Nemzeti Színház igazgató helyettese, 1994-98 között a Győri Nemzeti Színház rendezője, a Padlásszínház művészeti vezetője, 1998-2001 között az Új Színház társulatának rendezője, 2000-től művészeti vezetője volt. Vendégművészként rendezett többek között a Magyar Színház, a Budapesti Kamaraszínház, a Vidám Színpad, a Centrál Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a Thália Színház, a Katona József Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Radnóti Színház, a Merlin Színház, a Kisváradi Várszínház, a debreceni Csokonai Színház, a Pinceszínház, a Szabadkai Népszínház, a Gyergyószemtmiklósi Figura Stúdió Színház, a Temesvári Állami Csiky Gergely Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatában, valamint a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatában. Írói, rendezői munkája mellett 1993-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa. 
Kitüntetései: Szép Ernő jutalom 1998, Jászai Mari-díj 2000, József Attila-díj 2010.
Drámái: Animus és Anima – 1995,De mi lett a nővel – férfimese Csehov novellái alapján 1997, Esti Próba (Zampano és Gelsomina) – 1999, Hazatérés Dániába – tragédia 2000, A Dög – lányregény 2001, Világtalanok – ballada 2003, Tahiti – 2004, Kun László – királydráma 2005
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger