.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2012. január 30. | 12:05

A Bóbitától a Bibliáig
Hincz Gyula illusztrációiból nyílt kiállítás a győri Esterházy Palotában.A kiállítás a magyar illusztráció történetének igazi különlegességét tárja fel. Hincz Gyula több mint negyven éven át aktív tagja volt a hazai könyvművészetnek. Pályafutása során több mint száz könyvet, köztük számtalan népszerű irodalmi művet illusztrált, amelyekből megannyi kötet vált a közönség kedvencévé, kezdve az 1948 év legszebb könyv díját elnyerő Nyársforgató Jakabbal, folytatva a Bóbitával és más irodalmi klasszikusokkal. Olyan szerzők művéhez készített rajzokat, mint Mécs László, Márai Sándor, Móricz Zsigmond, Johnathan Swift, vagy Sir Thomas More. Az 1970-es években a Biblia történetébe is belefogott, illusztrációi a Collins kiadó gondozásában, Londonban jelentek meg.

A Városi Művészeti Múzeum tárlata a Váci Értéktárban és az Országos Széchenyi Könyvtárban 2011-ben bemutatott nagy sikerű kiállítás anyagából áll. A választás azért is esett Győr városára, mert a Városi Művészeti Múzeum Radnai-gyűjteménye Hincz Gyula számos figyelemre méltó alkotását őrzi. A tárlat, mely felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt tartogat érdekes látnivalókat, a Magyar Kultúra Hete alkalmából kerül megrendezésre.

A kiállításra válogatott grafikákat a virtuozitás és a gazdag technikai ismeretek jellemzik. A tárlat érdekessége, hogy az illusztrációk történelmi, stiláris és gondolati kontextusának páratlanul gazdag vonalát fedezhetjük fel. Hincz egyedülálló intuitív személyiségén keresztül végig követhetjük a 30-as évektől a nyomdatörténetet, a művészeti trendeket, és a történelmi befolyásokat, más és más momentumát villantva fel a szöveg és rajz, mű és művész kapcsolatának.
 
A kiállítás az Esterházy Palotában látható március 11-ig. 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger