.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2012. január 30. | 11:40

Márta István elköszönt az Új Színháztól
A mindenki által ismert okok miatt Márta István, az Új Színház eddigi direktora elbúcsúzott a teátrum társulatától, és közönségétől.
Márta István nyílt levélben búcsúzott a színház honlapján:
"Kedves Barátunk!
 13 esztendő munkáját zúzza szét az érthetetlen és megmagyarázhatatlan politikai döntés. A miértre nincs logikus válasz, az okozott kár viszont – valószínűleg - tetemes lesz. A színházban és sokak lelkében is. A hazafiság, a nemzet, a magyarság tiszteletre méltó eszménye a közhely szintjére száműzetik, a színház több ezer éves nyitottságának ellentmondó gyűlölet és  negédes bájolgás térnyerése csak önmagába zárt színházat teremthet. 103 éves csodálatos épületünk sok mindent elbírt már, bíznunk kell abban, hogy – mint  eddig -  a jövőben is a jó lelkek segítik megőrizni azt a világra érzékeny és nyitott szentélyt, amelyben mostanáig szorosan összefonódva  élt együtt a magyar és európai  kultúra. Kabos, Bajor Gizi, Dajka Margit, Tolnay Klári, Bulla Elma, Páger Antal, Sennyei Vera, Hevesi Sándor, Várkonyi Zoltán, Both Béla, Kazimír Károly, Kazán István, Meczner János, Székely Gábor, az itt pályakezdő Darvas Iván és színházunk társulati tagjaként tragikus fiatalon pályavégző Bubik István, a névtelen színészek, dramaturgok, színpad-és világosító mesterek „szellem-árnyai” fogták a kezünket, segítettek színházat csinálni.
Most néhányan távozunk, később többen is követnek majd bennünket, mások maradnak, mert nincs más választásuk, vagy maradnak, mert hiszik, hogy jobb színház lesz a Paulay Ede utcában, mint eddig volt.
Egy biztos. Február 1-től új időszámítás kezdődik hányattatott és szép múltú színházunk falai közt - és azon kívül is…"

Márciustól a jelenleg futó repertoár darabok már nem láthatók az Új Színházban. A társulat tagjai közül Gáspár Sándor és Pokorny Lia már biztosan elhagyja a teátrumot, a többiek jövője egyelőre bizonytalan. Márta István tájékoztatása szerint a február 1-jén hivatalba lépő új vezetés első bemutatója március végén Kodolányi János Földindulás című darabja lesz, amelyben a társulat néhány tagja kap csak szerepet. Ezen kívül vendégelőadások és koncertek szerepelnek a márciusi műsoron.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger