.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2012. január 21. | 14:06

Új magyar film- világsztárokkal!
Évek óta várjuk Szabó István új filmjét. A Rokonok után újra egy magyar klasszikust vitt vászonra, Szabó Magda Az ajtó című regényét. A díjnyertes íráshoz világhírű csapat is dukált: a főszerepet Helen Mirren játssza, az operatőr pedig Ragályi Elemér volt.


A Szabó Magda azonos című, önéletrajzi ihletésű regényén alapuló film egy írónő és furcsa házvezetőnője, Emerenc ellentmondásos kapcsolatáról szól. Az Ajtó jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy harminchat nyelvre fordították le, és ezért a műért kapta meg az írónő Franciaországban az igen rangos Femina-díjat, Olaszországban pedig a Mondello-díjat. Ahogy halad előre a történet, úgy válik le Emerencről a ridegség máza, és derül ki, hogy ez a nő egy önfeláldozó, mindig másokért élő és cselekvő ember.
A rendező Szabó Magdával többször is beszélt arról, hogy filmre vinné valamelyik könyvét, de mielőtt a konkrét művet kiválasztották volna, az írónő sajnos elhunyt. A film pénzügyi hátterének megteremtése három évet vett igénybe, a teljes költségvetés mintegy hatmillió euró. A jeleneteket Németországban és Magyarországon forgatták. Olyan helyszíneket kerestek, amelyek megfelelőek a regény ténybeli szerkezetéhez, így egyes jeleneteket Budapest II. kerületében, a Lotz Károly utcában, Szabó Magda egykori otthonához közel vettek fel.
-Szabó Magda gyönyörű könyveket írt –mondta Szabó István.  -Úgy érzem, Az ajtó a gyönyörű könyvei közül is kiemelkedő remekmű. Remélem, a színészek, akik a műről ugyanígy gondolkodnak, tudnak olyan testet és lelket adni Szabó Magda alakjainak, ami a nézőket is meghódítja.
Az 1987-ben megjelent regény személyes konfliktusaiból a korra jellemző politikai atmoszféra is kiolvasható. A rendező számára a regénybeli ajtó nem csupán a bizalom egyik metaforája. Ez a történet arról is szól, bizonyos ajtókon szinte lehetetlen bejutni, különösen akkor, ha valakit az élettapasztalatai arra tanítanak, hogy nem szabad senkit sem beengedni.
Az ajtó önéletrajzi ihletésű regény, nem véletlenül hívják az egyik főszereplőt Magdának, férjét pedig Tibornak. A film két erős személyiség kapcsolatáról szól, akik mindenáron befolyással akarnak lenni egymás életére. Emerencben és Magdában is erős a vágy, hogy a másik az általa helyesnek vélt norma szerint éljen. Ez a harc olykor óriási szeretet fellobbanásokkal, máskor gyűlölethez hasonlító ellenszenvvel jár. Ezt az állandóan változó érzelmi hullámzást követi a film. Emerenc lenyűgöző személyiség, az a fajta, akinek megadatott büntetlenül szeretni és meghalni. Gürcöl, súrol, havat söpör, segít az éhezőkön, elveszett gyerekeket és kóbor kutyákat gyűjt, de mindvégig szenved a érhetetlen magányától, mert nem akar másokat zavarni. Kizárólag saját törvényeinek engedelmeskedik, vég nélküli csatát vív a világgal. Szeretete és ragaszkodása már- már zsarnokivá válik. 
Az írónő természetesen a hatása alatt áll, és félelemmel tölti el a tökéletes jóság és tiszta emberség rettenete. A házvezetőnő és a ház asszonyának kapcsolata viharos: a sírást kiabálás követi, egyikük sem meri bevallani, hogy milyen közel kerültek egymáshoz. A címadó ajtó kulcsát Emerenc az írónő felé nyújtja, ő az egetlen, aki beléphet az elzárt világába, a mély titkokat rejtő otthonába. De mi kezd ezzel a kulccsal Magda, amikor Emerenc bajba kerül? Hagyja-e meghalni a meghalni vágyó idős asszonyt? Kétségek gyötrik, harcol önmagával, és a félelmeivel…
Helen Mirren (magyar hangja Bánsági Ildikó) bámulatosan alakítja a zsémbes házvezetőnőt, játékában nyoma sincs mesterkéltségnek, és úgy mozog a budai utcákon, mintha mindig is ott élt volna. Talán éppen ez a szerep hozza meg számára a következő Oscar-díjat. Magdát a magyar közönség számára A mások élete vagy A Baader-Meinhof csoport című filmből ismert német Martina Gedeck (magyar hangja Györgyi Anna) alakítja meggyőzően. A két világsztáron kívül számos kiváló hazai színész tűnik fel a vásznon:  a férj szerepét Eperjes Károly formálja meg, de nagyszerű feladatot kapott Koncz Gábor, Börcsök Enikő, Tóth Ildikó, Szirtes Ági, Pindroch Csaba, Andorai Péter, Kovács Lajos és Marozsán Erika is.
A film operatőre az Emmy-díjas ragályi Elemér, aki csodálatos fényképezte a jeleneteket, és remekül adja vissza a kor minden árnyalatát. A tervek szerint a bemutatóval egy időben kerül Németországban is moziba a film, és néhány hónapon belül a világ számtalan pontján láthatják a nézők ezt az édes-bús, megrázóan megható történetet.


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger