.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2012. január 29. | 0:04

Eurovízió: 4 dal már továbbjutott
A Compact Disco, Heincz Gábor és Molnár Ferenc Caramel dalát juttatta be a zsűri az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntőjébe az első körből, Tóth Gabi pedig a közönségszavazatok alapján maradt versenyben.


Megismerhettük a 20 „legjobb” dal első adagját, melyek közül kikerül majd a győztes szerzemény az idei Eurovíziós Dalfesztiválra, Azerbajdzsánba. A tegnapi 10 nóta között volt mindenféle stílusú, a zsűrinek mégsem volt nehéz dolga a döntésnél.
A szakmainak minősülő zsűri végig egyhangúlag szavazott, szinte biztos, hogy előre megbeszélték, mely dalok juthatnak majd tovább. Az felfoghatatlan, hogy ha ugyanezek az emberek juttatták be a húszba ezeket a szerzeményeket, akkor most miért szaroztak le bizonyos nótákat. Dancs Annamari minősíthetetlenül rossz száma például vajon milyen elgondolásból került be néhány hete a legjobb húszba? A versenyből kizárt Bebe helyére Krisz Rudi került, aki szintén egy meglepő dalt adott elő –nem meglepően kis sikerrel. Kökény Attila Állítsd meg az időt című kifejezetten slágeres opusza a rádiók nagy kedvence lesz, de itt most elvérzett, talán oka lehet ennek az is, hogy Dér Henit megmagyarázhatatlan okokból lecserélte a rendkívül ellenszenves Bencsik Tamarára. Gallusz Nikiék Európa-himnusza volt talán a legpozitívabb meglepetés, a nagy ívű dalt a közönség is szerette, Niki brutálisan jól énekelt, de a szerzőnek valóban nem kellett volna mikrofon mögé is ülnie, hiszen nála erősen hibádzott az énektudás. Pély Barna népzenei motívumokat csempészett a szerzeménybe, de a hatás elmaradt, sőt, mondhatni, meglehetősen gyenge produkció született. Kállay Saunders András angolul dalolt, nem is rosszul, de elképesztő, hogy ez a srác még mindig képtelen felfogni, hogy nem kellene ennyire zavarban lennie a színpadon. 
Tóth Gabi produkciója volt a leglátványosabb, és kétségtelen, hogy ez az ifjú hölgy bestiálisan jól énekel, de a dala csak középszerű, melyen a szuggesztív előadás dob csak. Molnár Ferenc Caramel sikítva dalolt egy Vízióról, a zsűri legnagyobb örömére. A Megasztár győztesétől sokkal jobb dalokat is hallottunk már, de ez is elég volt ahhoz, hogy bejusson a legjobb háromba, akárcsak Heincz Gábor, aki valóban egy világszínvonalú szerzeményt adott elő. A Compact Disco magasan verte a mezőnyt. Ők beértek már a világhírre is, más kérdés, hogy az europophoz szokott dalverseny kinti nézői hogyan fogadnák ezt a melankolikus nótát.
Kíváncsian várom, mikor jut el oda az m1, hogy orbitális hibák nélkül lebonyolítson egy élő közvetítést. A hangosítás most is borzalmas volt, a zsűriben ülő Wolf Kati mikrofonja például recsegett, mint a csuda, és Gallusz Nikiék is kétszer adták elő a produkciójukat, mert náluk is technikai problémák merültek fel… Az SMS-szavazás idejére két extra produkciót kaptunk: Bayer Friderika és Jeney Szilveszter újra előadták a Kinek mondjam el vétkeimet című Eurovíziós slágert, mely közben szembesülhettünk azzal, hogy a rendkívüli tehetségű és kisugárzású énekesnő mára igencsak megasszonyosodott, és a hangja is megkopott –vagy csak egy vidám vasárnap délelőttre tartalékolta az energiáját? A Volare című világslágerrel pedig két népszerű színész, Kolovratnik Krisztián és Fenyő Iván állt színpadra (playbackről tátogva). A két művész produkciója sem volt erősebb bármelyik nyolcvanas évek-béli esztrád műsor betétdalánál.
Mint említettem, „szakmai” zsűri pontozott, bénázott a modern technikával, és próbált rendkívül pártatlan véleményt alkotni a hallott versenydalokról. Rakonczai Viktor szakértő Eurovízió- ügyben, ő már a VIP énekegyütessel is járt a nemzetközi versenyen, illetve Csézy és Wolf Kati is énekelte kint egy-egy dalát. Wolf Kati most is helyesen mosolygott, okosakat mondott, és most is úgy tűnt, mint aki rendkívül fáradt. Rákay Philip az egykori zenetévés műsorvezető mára az MTV intendánsa lett, és mint hallottuk, a popzenéhez is ért. A negyedik széken Csiszár Jenő ült, de csak azért, hogy kilegyen a létszám. Nem sokat lacafacázott, benyögte a pontszámait, és slussz…
 Végül a műsorvezetők, Gundel Takács Gábor és Kapócs Zsóka bejelentették, hogy Tóth Gabi kapta a legtöbb szavazatot a nézőktől, így ő énekelheti el újra a dalát a két hét múlva esedékes hazai döntőben (remélhetőleg addigra feldolgozza ezt a sokkot). Jövő szombaton áll a zsűri és a nézők elé a következő 10 dal, melyből újabb négy jut majd a döntőbe.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger