2011. december 12.

Egy legenda a képernyőről: Rózsa György

Mindannyiunk "rózsagyurija" bizony már betöltötte a hatvanat is, de még mindig árad belőle az energia. Évtizedeken át szórakoztatta a nagyérdeműt a legkülönbözőbb vetélkedőkkel, és esztrádműsorokkal, majd átadta a helyét a fiataloknak. A mostani, parádézós műsorokhoz nincs kedve...
 
– Mikor szeretett bele a televíziózásba?
– Egy Izabella utcai bérházban éltünk, és nekünk volt ott először televíziónk. A nagyapámat valamiért megfogta ez a fura találmány, és vett egy készüléket. Oda járt minden szomszéd, és ámultan néztük a riportereket, bemondókat. Takács Marika vagy Tamási Eszter olyan csoda volt akkoriban, hogy arra nincsenek szavak. Tízévesen már tudtam, hogy tévés leszek! Akkor azt hittem, hogy aki a képernyőn szerepel, az mind színész, ezért én is az akartam lenni…

- A színpad helyett mégis a Szovjetunióban kötött ki.
- Az ELTE-n tanultam, de ezzel párhuzamosan már akkor is dolgoztam a Magyar Televízióban külsősként. Végigjártam a ranglétrát, mindent megtanultam, és nagyon élveztem azokat a munkákat. Leningrádba kaptam ösztöndíjat, ott írtam a szakdolgozatomat, természetesen a televíziózásról. Az egyetem elvégzése után kilenc évig gyermekműsorokat készítettem, majd évekig a szórakoztató osztályon dolgoztam. „A tévé Honthy Hannájának” hívtak a kollégáim, annyi műsorom futott egymás után. 

– Néhány éve mégis eltűnt a képernyőről...
– Mikor meghalt a feleségem, magamat sem tudtam elszórakoztatni, nemhogy egy fél országot. Nem dolgoztam semmit, abba akartam hagyni a tévézést. A kislányom miatt folytattam. Nem akartam, hogy egy megfáradt, mindenből kiábrándult pasas legyen az édesapja. Magyar elsők címmel kezdtünk sorozatot, igyekszünk minden témában megkeresni az első magyart, és érdekes, izgalmas filmeket készítünk belőle. 
egy híres paródia: Kapcsoltam- Gálvölgyi Jánossal

– Tudatosan marad távol a kereskedelmi tévék szórakoztató műsoraitól?
– Ilyen jellegű felkérésekre én azonnal nemet mondok. A Vacsoracsatát azért vállaltam el, mert régen engedtem meg magamnak, hogy blődlizzek, és tudtam, hogy ebben Jáksó remek partner lesz. A Szombat esti láz szerkesztői azzal vettek le a lábamról, hogy a lányommal, Csillával táncolhatok. Ő a düsseldorfi operaház tagja volt, de számára is teljesen új dolog a versenytánc. Meglepett, hogy igent mondott, ettől én is fellelkesültem, és nem is bántam meg. 


- Műsorvezetőként sem vágyik ezekre a csatornákra? 
- Nem érzem az izgalmat, hogy benne szeretnék lenni, mert nem tartom őket igazán nagy csodáknak, különösen nem azokat, melyekben áll egy ember a súgógéppel szemben, elmond két mondatot, majd jönnek a különböző bejátszások nagyrészt az archívumból - azok a műsorok, amiket a kollégáimmal tíz, húsz, harminc, negyven évvel ezelőtt csináltunk. A kereskedelmi tévék szinte kizárólag külföldi licenszeket csinálhatnak. Ott egy műsorvezető gúzsba kötve táncol, én ezt nem szeretném. Egész életemben a saját műsoraim nagyobbik részét saját magam szerkesztettem. Nem szeretném, ha még azt is meghatároznák nekem, hogyan köszönhetek egy játékosnak. Azt mondtam magamban, hogy csak a szereplés kedvérét, csak azért, hogy 44 év után még a 3221. műsor után a 3222-et is megcsináljam, nem csinálok műsort! Ha van olyan, amihez kedvem van, ami nekem is tetszik, és amiről azt gondolom, hogy egy picit értékesebb annál, ami most megy, akkor szívesen!

Rózsa György legismertebb műsorai:
Kapcsoltam, Leg-leg-leg, Top Show, Legyen szerencsénk, Bűvös hatos, Zsákbamacska, Magyar elsők...
A Magyar Televízió életműdíjjal tüntette ki 2001-ben. 
A Magyar Köztársaság Lovagrendjének középkeresztjét kapta 2006-ban.