.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Toulouse-Lautrec világa a Szépművészetiben

Toulouse-Lautrec világa a Szépművészetiben

Written By Tamas on 2014. május 14. | 17:25

Henri de Toulouse-Lautrec születésének 150. évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállítást rendez a gyűjtemény sokszorosított grafikáiból. A művész 1891-ben készítette első plakátját, egyúttal első litográfiáját, életének utolsó tíz évében meghatározó szerepet játszott ez a technika. 

A Grafikai Gyűjtemény kollekciója lehetővé teszi Toulouse-Lautrec grafikai munkásságának átfogó áttekintését, mind a funkció (plakátok, könyv-és folyóirat-illusztrációk, borítótervek, színházi műsorok- és szereposztások, kottacímlapok), mind a tematika vonatkozásában.
A kiállítás a művészhez kötődő párizsi színhelyeket és személyeket tematikus csoportosításban mutatja be. A tárlat legátfogóbb egysége a 19. század végi szórakoztató ipar legfontosabb helyeit, a zenés kávéházak, táncos mulatók és kabarék világát (pl. Moulin Rouge) és a legnépszerűbb sztárokat idézi meg (Aristide Bruant, Jane Avril, Yvette Guilbert). Külön részt alkotnak a színházzal összefüggő művek: plakátok-és szereposztások, valamint a színpadi jelentek, mint például Marcelle Lender híres szerepeiben. Önálló egységet alkot a bordélyházak világa, középpontjában a múzeum egyetlen olajképével – Ezek a hölgyek az ebédlőben –, melyet szintén a világháborút megelőzően vásárolt a múzeum. A társadalom peremén élők intim pillanatait szokatlan együttérzéssel ábrázoló 1896-os Elles (Lányok) litográfiai-sorozat a művész legjelentősebb alkotásai közé tartozik. A kiállítás bemutatja a művész baráti körét és a társasági élet egyéb színhelyeit (pl. lóverseny) is.
Korabeli dokumentumokkal megpróbáljuk érzékeltetni ennek a nagyszerű gyűjteménynek a létrejöttét is. A „belle epoque” Párizsának megelevenítését a kiállításba integrált archív fotók, filmek és zenei betétek segítik.
A kiállítás augusztus 24.-ig látogatható 
 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger