.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , » Poirot végleg búcsúzik

Poirot végleg búcsúzik

Written By Tamas on 2014. március 14. | 14:56

Huszonnégy év, és hetven epizód után nálunk is véget érnek Agatha Christie belga detektívjének kalandjai. Március 16-án, vasárnap este vetíti a Story4 csatorna az utolsó részt.

Az első három évadban (1989, 1990, 1991) 28 Poirot-novellából és két regényből készült filmadaptáció. A későbbiekben - az 1993-as évad kivételével, amelyben nyolc novellából készült, egyenként 50 perces filmet készítettek - még harmincnégy, egyenként 103 vagy 89 perces filmet mutattak be.
A sorozat zárása az utolsó Poirot regénynek a Függönynek a feldolgozása, ezzel a résszel szinte minden olyan történetet megfilmesítettek, amelyben a címszereplő valaha is előfordult. A címszerepet minden epizódban a brit David Suchet alakította, mellette rendszeresen feltűnt Hugh Fraser (Hastings), Philip Jackson (Japp főfelügyelő), Pauline Moran (Miss Lemon), Zoe Wanamaker (Mrs.Oliver) és David Yelland (George). Számtalan nemzetközileg ismert sztár is szerepet vállalt a sorozatban, például Tim Curry, Barbara Hershey, Eileen Atkins, Toby Jones, Great Scacchi, Sinéad Cusack, Hugh Bonneville, Jane Asher, Martin Shaw, John Hannah vagy Elliott Gould.

Az írónő a hosszú évek alatt ráunt már Poirot figurájára, többször "el is akarta tenni láb alól", de a rajongók egyre csak a folytatásokat követelték. Agatha Christie a Függönyt ugyan még 1940-ben, a második világháború alatt írta, de a jövőre gondolva a kiadás jogát lányának ajándékozta, és a kéziratot egy banki széfbe záratta, ahonnan csak 1975-ben, Christie halála előtt néhány hónappal vehették elő, és adhatták ki. A regény keretbe zárja a Hercule Poirot belga mesterdetektív főszereplésével megjelent krimiket: helyszínével és Arthur Hastings több évtized utáni szerepeltetésével visszatér első művéhez, az A titokzatos stylesi esethez.
A Függöny főszereplői

A történet szerint Poirot azzal a szándékkal érkezik a stylesi kastélyba, hogy leleplezze a titokzatos gyilkost, aki gyilkosságait mások útján követi el. Meghívja régi barátját, Hastings kapitányt, hogy legyen segítségére a következő gyilkosság megakadályozásában. A panzióvá átalakított kastélyban feszült a hangulat, a jelenlevők között számtalan konfliktus lappang. A panziót vezető férj és feleség közötti súrlódások még csak balesetet okoznak, de ezt követően az egyik vendég beteges felesége mérgezés áldozata lesz. Hastings maga is gyilkos gondolatokat forgat fejében, de Poirot megakadályozza tervének végrehajtásában. A következő áldozat az egyik jelentéktelen vendég, majd maga Poirot is meghal. A rejtélyre csak Poirot hátrahagyott jegyzetei alapján derül fény...

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger