.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , , » Megdönteni Hajnal Tímeát -kritikus szemmel

Megdönteni Hajnal Tímeát -kritikus szemmel

Written By Tamas on 2014. február 16. | 10:58

Nagy várakozás előzte meg a Megdönteni Hajnal Tímeát című film mozikba kerülését. Kicsit mindenki aggódott a vérszegény trailert látva, s tán azt vártuk, hogy egy újabb vérszegény alkotás következik a Coming out után.

Csurgó Csaba forgatókönyvéből Herczeg Attila rendezett vígjátékot, melynek legszembetűnőbb érdekessége, hogy végre nem az unásig szerepeltetett színészek láthatók a vásznon. Simon Kornél, Osvárt Andrea, Szabó Simon, Lengyel Tamás, Jordán Adél, Réti Adrienn és Kamarás Iván egészen biztos, hogy nem ebben a filmben nyújtja élete legnagyobb alakítását, de legalább láthatóan jól érezték magukat a forgatás alatt.

A sztori:
Mindenki ugyanazt akarja: Hajnal Tímeát. Aki szupersztár fotómodell, egy sztártévés csaja, gazdag és gyönyörű. És nagyon unja az egész felhajtást, egyszerűbb, békésebb életre vágyik. A 15 éves érettségi találkozóján találkozik Danival, aki egy építésziroda alkalmazottja, az esküvőjére készül, tűri a menyasszonya meg a családja basáskodását és nagyon unja az egész felhajtást. Az egykori osztálytársak beszélgetnek meg isznak kicsit, azután futólag elcsábítják egymást a ruhatárban. Nem nagy ügy. Mindenkivel előfordul az ilyesmi. Csak az a baj, hogy az esetet levideózza Bögöcs, a tapló, nagyszájú, fukszos, susogó mackós pornóproducer, és a felvétel segítségével megzsarolja Danit. De valami nagyon furcsát kér cserébe a felvételért: hogy megdönthesse Hajnal Tímeát.

A hazai kritikusok eltérő véleménnyel voltak a filmről. Szemezgettünk az írásaikból:

"...A megdönteni Hajnal Tímeát című filmnek két igazán nagy erénye biztosan van: nem kényszerít gondolkodásra, ergo pihentet, és nem szerepel benne Csányi Sándor... Osvárt valóban dekoratív nő, de színészi jelenléte ebben a filmben harmatos és üres. Ember nem rág olyan rúzskímélő és természetellenes módon, mint ő, de affektálásban is nagyon erős. A körülötte duzzadó hype nehezen értelmezhető: valószínűleg a Színművészeti első két évfolyamán is akármikor találnánk nála nagyobb tehetséget..." (T.A.,hvg.hu)

"...aki úgy ül be a moziba, hogy egy szimpla romantikus vígjátékot akar megnézni, az úgy is fog onnan kijönni, hogy azt megkapta..." (Szűcs Márk, Filmpont)

"...Lengyel Tamás és Jordán Adél is természetesen, manírok nélkül hozza a szerepét – ellentétben a külföldről hazatérő, magyar nyelven kissé színtelenül, élettelenül játszó Osvárt Andreával..." 
(Soós Tamás, Revizoronline)

"...a kétségtelenül nagyon profin megcsinált film csak igen-igen korlátozott szemszögből mondható eredetinek. Még az sem, hogy inkább két évtizeddel ezelőtti sablonokat és stílust követ – aki kedveli az ilyen stílusú szerelmi háromszöges, osztályban kavarós, harmincasok problémáival foglalkozó romantikus vígjátékokat, az ezt is kajolni fogja..." (Pásztor Balázs, Filmtekercs)

"...A poén egyébként meglepően sok, a nézőteret legtöbbször mégis csak udvarias röhörészés töltötte meg. De az legalább többé-kevésbé folyamatos volt, ahogy a film lendülete is rendben van, nincsenek üresjáratok, és szerencsére nincsenek nagyjelenetek se, így kevesebb a felsülés esélye. Langyos középtempóban evickélünk..." (Farkas Péter, Filmtett)

"...Tény, hogy a Megdönteni Hajnal Tímeát a legelcsépeltebb amerikai vígjátéksablonokból építkezik. De pont az a jó benne, hogy ezt egyáltalán nem olyan görcsösen teszi, mint ahogy azt az elmúlt tíz év csapnivaló hazai filmtermésében láthattuk az S.O.S. szerelem!-től az Álom.netig...." (Szűcs Gyula, Index)

"...Veszélyes terepen lavíroz a Megdönteni Hajnal Tímeát. Az alapötlet vékonyka, Osvárt Andrea személyében pedig bevállal egy olyan magyar színésznőt, aki mutatós és kedves lény, de akinél természetellenesebben nő még nem beszélt filmvásznon..." (Mesterházy Lili, Origo)


(fotók: Intercom)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger