.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » Kerek évfordulót ünnepel Détár Enikő

Kerek évfordulót ünnepel Détár Enikő

Written By Tamas on 2014. február 24. | 12:54

1964. február 26-án született Détár Enikő, Déryné-díjas színésznő.

1986-ban oklevelet szerzett a Színház-és Filmművészeti Főiskola operett- musical szakán Kazán István osztályában. 
A főiskola mellett táncos- énekesnőként dolgozott a budapesti éjszakában. 
Diplomaszerzés után azonnal a Vidám Színpadra került, ahol öt évet töltött, s játszott nagyszerű komika szerepeket. 
1991-ben Várkonyi Mátyásék a Rock Színházba csábították. Énekelt például a Sztárcsinálók, a Sakk, az Anna Karenina, az Orgyilkosok, a Miss Saigon, és a Rock Odüsszeia című előadásokban. 
1996-tól a Rock Színház társulata utcára került, Enikő szabadfoglalkozású színésznő lett, majd 1999-ben csatlakozott a Madách Színházhoz. Itt prózai, és zenés darabokban kapott jobbnál jobb szerepeket. Játszott a Nyomorultakban, a Macskákban, a Chicagoban, vagy a jelenleg is futó Mary Poppinsban, illetve a Poligamyban. 
Bombalurina a Macskákban
Nyolc éven át volt az RTL Klub műsorvezetője, ahonnan 2011-ben kellett távoznia. Számtalan filmben, és tévéjátékban láthattuk, de szerepelt a Linda, a Nyolc évszak, a Kisváros, az Öregberény és a Jóban Rosszban című TV-sorozatokban is. 

Filmekből ismerhetjük szinkronszerepei által is. Demi Moore, Barbra Streisand és Cher is többször az ő hangján szólalt meg magyarul. 

1993-ban Déryné-díjat, 1996-ban Artisjus-díjat kapott, 2009-ben pedig a Magyar Köztársaság  Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A színésznő így vallott egy korábbi interjúban:  
" -Van egy mondás, mely szerint a gyerek a jelennek, a fiatal a jövőnek, az idős ember pedig a múltnak él. Nem tudom hol tartok, mert még mindig a jövőt tervezgetem, csak ma már egy kicsit másképpen, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Az, hogy egy- egy döntésem jó volt-e, avagy rossz, lehet, hogy csak húsz- harminc év múlva derül majd ki. Nyilván követtem el hibákat. Nem voltam eléggé kitartó ahhoz, hogy orvos legyek, merthogy volt idő, amikor erről is szó volt. Az élet, a sors valamiért úgy akarta, hogy a színház felé terelődjek. Vagyis az életemre sok mindent rá lehetne húzni és mondani, csak azt nem, hogy egy tudatos terv alapján felépített karrierről van szó..."

(fotó: RTL Klub, Madách Színház)


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger