.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , , » 35 éve mutatták be az Abigélt

35 éve mutatták be az Abigélt

Written By Tamas on 2013. április 1. | 18:12


Szabó Magda 1970-ben megjelent népszerű ifjúsági regényéből, az Abigélből nyolc évvel később Zsurzs Éva rendezett négyrészes tévésorozatot. A forgatókönyvön az írónő dolgozott, így a sorozat, melyet a Magyar Televízió mutatott be, kettejük gyermeke.
  
Ginát édesapja, Vitay tábornok, a katonai ellenállás egyik vezetője szakítja ki megszokott környezetéből, hogy Árkodon dugja el, ahol ellenségei nem találnak rá. A fiatal lány helyzete mégis bonyolult, mert meg kell békélnie a helyzettel, önmagával és társaival. A forgatás idején már huszonhat esztendős Szerencsi Éva bravúrosan oldotta meg a feladatot: olyan jól eltalálta a karaktert, hogy Vitay Georgina alakja egybeforrt a 2004-ben elhunyt színésznő nevével.

A rendezőnő lánya, Zsurzs Kati (aki a filmben Kiss Marit alakította) így emlékezett vissza: - Anyu első perctől Évának szánta a szerepet. Talán a Bob hercegben láthatta, vagy színpadon, de Éva volt az egyetlen, akiben anyu azonnal meglátta Ginát. 
Szerencsi Éva, Zsurzs Kati és Bánfalvy Ági
Az Abigélben is egyedül ő látott fantáziát. Több rendező elolvasta a forgatókönyvet, majd visszaadta azzal, hogy mit lehet kihozni egy lányiskolás történetből. Hosszú ideig forgattunk, és mindvégig nagyon jó hangulatban. Valamennyiünk magánélete épp forrongott, hiszen huszonévesek voltunk, eközben a forgatásokon éltük a zárt zárdai életet. Ebből a furcsa kettősségből fakadt sokszor, hogy hirtelen azt sem tudtuk, most az igazi ágyunkon fekszünk-e vagy a műteremben. És nevettünk, nevettünk, rengeteget nevettünk, nagyon vidámak, felszabadultak voltunk. Néha valóban úgy kellett rendet tenni köztünk, mint egy igazi kollégiumban, és olykor az operatőr kezében remegett a kamera, mert ő is annyira nevetett a bolondozásainkon.

A filmben Torma Piroskát alakító Bánfalvy Ági nemrégiben már Horn Mici jelmezébe bújt az általa megálmodott Abigél- színdarabban. - Fantasztikus emlékeim vannak a forgatásról -mesélte a színésznő. - Zsurzs Évában az volt a zseniális, hogy mindent megtett azért, hogy mi szabadon, önállóan tudjunk azonosulni a szerepeinkkel. Akkora szeretet vett körül minket, hogy ez még a mai napig is süt a filmből. Minden profi és tökéletes volt: a rendező, az író, a színészek, a stáb, a ruhák, a díszlet. Nagyon nagy öröm megmaradni egy ilyen örökzöldben. 





(forrás: Nők Lapja, hvg.hu)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger