.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Meghalt Hollósi Frigyes

Meghalt Hollósi Frigyes

Written By Tamas on 2012. december 6. | 23:24

Hetvenegy éves korában meghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas művész, a Katona József Színház és a Nemzeti Színház színésze.

Hollósi 1941. április 21-én született Budapesten. Érettségi után felvették a színművészeti főiskolára, majd eltanácsolták, így segédszínészként kezdte pályáját 1962-ben a Szolnoki Szigligeti Színháznál, emellett a szolnoki rádióban bemondóként dolgozott. 1980 és 1982 között a Nemzeti Színházban játszott. 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja lett. 1993-ban a Művész Színházhoz szerződött, majd 1994-től 2001-ig ismét a budapesti Katona József Színház tagja volt. 2002 óta ismét a Nemzeti Színházban játszott.

Emlékezetes színházi szerepei közé tartozik a Zsámbéki Gábor rendezte Übü király címszerepe, a Platonov, a Mizantróp, a Három nővér, a Galócza és a Kulcskeresők szerepei. Halálakor a Nemzeti számos előadásában játszott köztük, A jég-ben, A velencei kalmár-ban, az Egy elsurranó patkány-ban és a Cigánymesén alapuló előadás-ban.

Színházi szerepei mellett rendszeresen dolgozott filmekben, tévésorozatokban és szinkronizált is. Főszerepet játszott Czabán György Feri és az édes élet című filmjében, amelyben egy egykori csavargyári munkást alakít, aki nyer a lottón. Ezzel az alakításával el is nyerte a 2001-es Filmszemle legjobb férfi színésznek járó díját. Szerepelt többek közt a Kutya éji dalá-ban, a Dögkeselyű-ben, a Csapd le csacsi!-ban, a Roncsfilm-ben és a Sose halunk meg-ben is.

Emlékezetes szinkronszerepei közé tartozott a Harry Potter-filmek Hagridjának szinkronizálása. Utolsó szinkronmunkája a Lorax című animációs filmben volt.

Jászai Mari-díja és az érdemes művészi címe mellé 1996-ban, művészi pályája elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrendet is.

(forrás: origo)

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger