.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Színésztörténetek: Fónay Márta

Színésztörténetek: Fónay Márta

Written By Tamas on 2012. augusztus 25. | 15:19

Rajongók, autogramgyűjtők mindig lelkesen várakoztak a színészbejárók előtt. Fónay Márta, a mindig jó kedélyű színésznő az alábbi történetet mesélte egy kislányról 1982-ben:

"Lieschent, a feleséget játszom a Fővárosi Operettszínház Négyen pizsamában című produkciójában. Az egyik előadás után megpillantottam az autogramkérők között egy 8-9 éves kislányt; piszkos, gyűrött, ragacsos füzet volt a kezében, láthatóan már igen sokan írtak bele, s így kért:
- Márta néni, tessék autogramot adni!
Teljesítettem a kívánságát, de így szóltam hozzá:
- Kislányom, ha autogramot gyűjtesz, szép tiszta füzetbe gyűjtsd, ne ilyen csúnya irkába!
Mire rajongóm kihúzta magát:
- Tessék nyugodt lenni, Márta néni, ez csak piszkozat, holnap úgyis áttisztázom egy rendes füzetbe!"

(forrás: Maszk és toll - a Film Színház Muzsika különszáma, 1982)

Fónay Márta (1914.09.24.-1994.11.22.) Jászai Mari-díjas magyar színésznő, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. A Színiakadémia elvégzése után 1935-ben a Magyar Színházhoz szerződött, majd játszott Nagyváradon, Pécsett, Debrecenben, Kassán és Szegeden. 1945-től a Művész, 1948-tól az Ifjúsági Színház tagja volt. 1950-től a Nemzeti Színházban játszott, 1964-től pedig a Fővárosi Operettszínház művésznője volt. Szakmai pályája több mint negyven éven keresztül tartott. A hetvenes évektől főleg a Filmgyár és a Magyar Televízió foglalkoztatta. 1975-ben visszavonult a rivaldafényből, csak kisebb fellépéseket vállalt az Operettszínházban, tévéműsorokban, epizódszerepeket kapott a filmgyárban is. Nyolcvanadik születésnapja után két hónappal hunyt el.Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger