.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Önként csúnyuló színésznők

Written By Tamas on 2012. május 6. | 17:54

Csodáljuk szépségüket, amiért ők persze bármit meg is tennének. A színésznők neve elé előszeretettel tesszük a "gyönyörű" jelzőt, ám van, amikor ők maguk is vágynak már valami másra. Mi lehet nagyobb kihívás egy szép ember számára annál, mint hogy megcsúnyuljon egy- egy szerep kedvéért.
Összeállításunkban tíz magyar színésznő átváltozását vesszük számba.




1. BÁSTI JULI
Az 1991-ben készült Sztálin menyasszonya című filmben Básti Juli megrázó alakítást nyújtott a bolond Paranya szerepében. Leborotvált szemöldökkel, rohadó fogakat imitáló protézissel, loncsos hajjal, és talpig koszosan fetrengett Básti Juli a sárban, mint egy női Quasimodo. Alakításáért a Filmkritikusok díját is megkapta. A színésznő színpadon sem fél megcsúnyulni: emlékezzünk csak az Übü királyban viselt groteszk jelmezére.


2. UDVAROS DOROTTYA
Hazánk legvonzóbb hölgyei között szokás emlegetni Udvaros Dorottyát, ám ő is tudott már úgy kinézni, hogy elriassza a pasikat. Az Amalfi hercegnő című darab kedvéért például kopaszra borotváltatta a fejét, így sokkolta a közönséget. A Nyugalom című filmben pedig az önmagát teljesen elhagyó idős színésznőt, Veér Rebekát formálta meg fantasztikusan. Ezért a szerepért hónapokon át nem festette be a haját, hogy a lenövése valóban eredetinek tűnjön. Smink nélkül, ápolatlan külsővel, kopott ruhákban állt kamerák elé.


3. GRYLLUS DORKA
A sugárzó szépségű fiatal művésznőt a Látogatás (Der Kameramörder) című, osztrák- magyar- svájci koprodukcióban készült filmben nyújtott alakításáért jelölték a díjra is. A rémes körülmények között élő roma asszony megformálása új kihívás volt Dorka számára, ám ő remekül oldotta meg ezt a feladatot is.




4. SZIRTES ÁGI
A Katona József Színház kiváló színésznője valósággal lubickol az abszurd női figurák megformálásában.
Az Elnöknők című darabban kitömött hátsóval, fáslikkal a lábán, rémes sárga ruhában, rikító szőke parókával, és erősen eltúlzott sminkkel látható. A Portugál című darabban (és az ebből készült filmben is) zsíros hajjal, otthonkában alakítja Jucikát, az alkoholista feleséget, A cigányok című darabban pedig egy igazi tenyeres-talpas, bajuszos roma asszonyt játszik zseniálisan.


5. LIPTAI CLAUDIA
A vörös démontól sem áll távol az önirónia. Ő még az RTL Klubnál töltött évei alatt öltötte magára "Betty, a csúnya lány" maskaráját.







6. GREGOR BERNADETT
Saját bevallása szerint már nagyon régóta vágyik egy csúnya nő szerepére Gregor Bernadett. Nemrégiben ezt is megkapta: a Mona Marie című darabban talán még a legközelebbi barátai sem ismertek rá első látásra.






7. CSÁKÁNYI ESZTER
A már említett Elnöknők című darabban borzalmasan fest Csákányi Eszter. A szellemileg visszamaradt WC- takarítónő szerepében egyszerre szánalmas, és elborzasztó a külseje. Csákányi az önálló estjén sem retten vissza a fura maskaráktól, s ezekkel teszi még teljesebbé az alakítását.





8. POKORNY LIA
Az HBO hazai gyártású sorozatában, a Társas/Játékban Pokorny Lia sem a tőle megszokott formáját hozza. Brutálisan nagy orrot kapott a maszkmesterektől, mely a történet szerint elriaszt minden férfit.






9. GALLUSZ NIKOLETT
A Madách Színház remek színésznője Árpa Attila Argo című filmje kedvéért csúnyult meg. Mindössze egyetlen jelenete volt a produkcióban, de az emlékezetes: a gyorséttermi pénztárosnőt rémes szőke, lenőtt hajjal, rikító szemhéjjal, és orbitális műkörmökkel alakította.

10. DOBÓ KATA
Míg Budapesten Csákányi Eszter játssza hosszú évek óta az Elnöknők Mariedl-jét, addig Békéscsabán Dobó Kata formálta meg a szomorú sorsú, lefolyókban turkáló asszonyt. A vörös szépség mocskos protézis kapott, és hatalmas karikákat is festettek a szemei alá.







Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger