.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Máthé Erzsi 85 éves!

Máthé Erzsi 85 éves!

Written By Tamas on 2012. május 16. | 11:38


1927 május 16-án született Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.




Az Országos Színészegyesület színiiskolájában végzett 1948-ban, majd egy évadra a Vígszínházhoz szerződött. Rövid ideig a Pécsi Nemzeti Színházban játszott, majd 1952-től egészen 1983-ig a Nemzeti Színházban láthatta a közönség. 1983-ban lett tagja az akkor alakuló Katona József Színháznak, melyben ma is játszik.

Rendkívül sokoldalú művész. Alkati adottságai miatt pályája kezdetétől fogva sok klasszikus hősnő és kemény, nagyszájú, olykor brutális nőalak szerepének megformálását bízták rá. Fenséges volt mint Margit királynő (Shakespeare: III. Richárd), Gertrudis (Katona: Bánk bán), Rhédey Eszter (Móricz: Úri muri), Goneril (Shakespeare: Lear király). Csakhamar kiderült, hogy a humora is kiváló, karikírozó képessége vígjátékokban kitűnően érvényesült. Tábori Nórával együtt évekig ők voltak a Szeszélyes évszakok Juliska-Mariska párosa.
Máthé Erzsi több filmben és tévéjátékban szerepelt: Külvárosi legenda, Égrenyíló ablak, A hamis Izabella, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, A szeleburdi család. Ő játszotta Marjáknét, a házvezetőnőt a Fekete város című Mikszáth-regény nagy sikerű televíziós változatában.
2003-ban díjat alapított, amelyet az évadzáró társulati ülésen adnak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó társulati tagnak. 2006-ban alapítványt hozott létre, melynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése.

"-Eltűnődtem, már, hogy így kellett-e alakulnia a sorsomnak -vallotta Máthé Erzsi 2007-ben  Filmkultúrának adott interjúban. -Örülök, hogy így alakult. Boldog vagyok. Nem alakult rosszul az életem. Hálás vagyok a sorsnak. Annyi szép szerepet játszottam! Minden fantáziámat kiélhettem."
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger