.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » Boldog születésnapot, Falusi Mariann!

Boldog születésnapot, Falusi Mariann!

Written By Tamas on 2014. április 22. | 8:00

Április 22-én ünnepli születésnapját Falusi Mariann, Artisjus-díjas énekesnő- színésznő- műsorvezető.

Mariann 1980-ban végzett a Konzervatóriumban, majd a  Zeneművészeti Főiskola tanárképző szakán is diplomát szerzett. 1983-ban a Ki-Mit-Tud? győztese lett, dzsesszénekes kategóriában. 1983–1985 között a Stúdium Dixieland szólóénekese volt. 1985-ben Kubában fesztiválgyőztes lett. 1986-ban az Interpop Fesztiválon is a döntőig jutott az Igaz mese című dallal, és ugyanebben az évben Mongóliában lett fesztiválgyőztes. 
A nyolcvanas években  több zenés darabban is színpadra állt színésznőként (Rémségek kicsiny boltja, Oliver!, A mosoly országa). 
1988-ban a Rémségek kicsiny boltjában megismert kolléganőjével, Lang Györgyivel megalakították a Pa-Dö-Dő duót, és A tengerész című dallal kerültek be a '88-as Interpop Fesztivál döntőjébe. 1989-ben jelent meg első albumuk, melyről a Munkadal és a Szédült éjjel című dalok kerültek fel a slágerlistákra. Az igazi áttörést az 1990-es Kiabáj! című album hozta meg számukra, melyről a címadó dal után a Bye-bye Szása lett óriási sláger. A lemez hónapokon át állt az eladási lista élmezőnyében. 2011 végén jelent meg a duó huszonharmadik nagylemeze!

A popkarrierrel párhuzamosan folytatódott Mariann színházi pályafutása is. Szerepelt a Mechanikus narancs, a Gőzben, a Vízkereszt, vagy amit akartok, az Óriáscsecsemő, illetve a Dr.Bubó című darabokban is. Filmen a Laura, az Eldorádó, és az Ámbár tanár úr című filmekben, TV-ben a Családi körben, a Fürdőshow, és az Angyalbőrben című sorozatban is láthattuk. 2011-ben előadói munkásságáért Artisjus-díjjal tüntették ki.

Rendszeresen szerepel a kereskedelmi televíziókban is, A lányok nem angyalok címmel saját műsora volt Lang Györgyivel, majd a Reggeli műsorvezetője lett. Részt  vett a Celeb vagyok, ments ki innen! című realityben, A Nagy Duettben, a Csináljuk a fesztivált-ban, és zsűritagként a Csillag születik, illetve a Megasztár című tehetségkutatókban.

A Pa-Dö-Dő mellett szólóban is koncertezik: Az én kis XX. századom, a Harmóniában a zenével, és a Kollektív neurózis című estje nagy siker, emellett Szirtes Edina Mókussal és Presser Gáborral rendszeresen színpadra áll.

Jelenleg a Budapesti Operettszínházban (Amerikai komédia), a Centrál Színházban (Chicago, Hét boszorka), illetve a Rózsavölgyi Szalonban (Halál Velencében) látható.



Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger