.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , » Kerek évfordulót ünnepel Nagy Anikó

Kerek évfordulót ünnepel Nagy Anikó

Written By Tamas on 2015. február 2. | 10:11

Február 2-án ünnepli születésnapját Nagy Anikó, a legendás Rock Színház egykori művésznője.

Nagy Anikó Budapesten született 1955 február 2-án. Érettségi után egyből felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, Ádám Ottó osztályába. Főiskolai éveinek különös jelentőséget adott a zenés színház nagy alakjának, az akkor még tanító Nádasdy Kálmánnak gondoskodó figyelme. Színészéletét Szegeden kezdte - csupa prózai szerepekkel mutatkozott be. Babarczy László hívására Kaposvárra szerződött, ahol megkapta élete első nagy zenés feladatát: Bernstein Candide-jának Kunigunda szerepét. A kaposvári zenés és prózai sikerek után 1982-ben jelentkezett az akkor alakuló Rock Színházba. 
Anikó így gondol vissza azokra az időkre: "Láttam a Sztárcsinálókat, és rögtön tudtam, ez az én műfajom, én ide tartozom". Nagyszerű szerepek egész sorát játszotta el (például a Nyomorultak Eponinját, a Légy jó mindhalálig Violáját, a Sakk Florence-ét és A bestia címszerepét). A debreceni Csokonai Színházban vendégként alakította a musical irodalom egyik meghatározó szerepét, a La Mancha lovagja Aldonza figuráját. 1988-ban lépett először színpadra azzal a szereppel, amelyet rajta kívül csupán példaképe, Barbra Streisand játszott el (ő is csak filmen). A Yentl című zenés monodráma eljátszásának nagy része volt abban, hogy 1989-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Kocsák Tibor és Miklós Tibor az ő alakjára és vokális képességeire alapozva írta meg az Anna Karenina című musicaloperát, melynek ősbemutatója után felvett lemez kivételes sikert aratott itthon és külföldön. A Rock Színház megszűnése után eljátszotta a Fame  Miss Sherman-jét, az Utazás női főszerepét, Lady Ashtont, majd 2000-ben alapító tagja lett a Piccoló Színháznak, ahol az új társulat legjelentősebb produkcióiban fontos szerepeket kapott (Rent, Jézus Krisztus Szupersztár, West Side Story, Nana). A Kiálts a szeretetért című rockoperában Teréz anyát alakította megrendítően. Ő az a színésznő, aki ugyanolyan etalonná tudott válni a musical magyar előadói számára, mint a műfaj külföldi hírességei.

2013-ban négy lemezes életmű albuma jelent meg, melyen az általa játszott-énekelt zenés művek betétdalai szerepelnek, Miklós Tibor magyar szövegeivel.


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger