.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2012. január 3. | 12:14

Születésnapos kedvenc: Szombathy Gyula
1945 január 3-án, Budapesten született Szombathy Gyula. Megnyerő színpadi egyéniség, kitűnő humorával főként vígjátékokban arat sikert. A színház mellett több filmben, tévéjátékban és szórakoztató műsorban is szerepel.




Több nagy sikerű darabban is találkozhatunk vele, többek között a Farkasok és bárányok, a Kripli, a Bunbury, a Bástyasétány 77, a Cseresznyéskert, a Lulu, vagy a Volpone című előadásokban. Forgatott egy sor mozifilmet, szerepelt a Fényes szelek című legendás Jancsó Miklós-filmben, és rendszeresen szerepelt tévéfilmekben, kabaréműsorokban. A hangját is sokszor hallhatjuk, szívesen szinkronizál ugyanis, örökké emlékezetes a Macskafogó című rajzfilmben, vagy a Hallo, Hallo című sorozatban  nyújtott alakítása. Hatalmas lemezgyűjteménye van; tekerős gramofonja, illetve az 1910-es évekből származó kabaréfelvételei muzeális értékűek. Szokatlan hobbiként a cipőket is gyűjti.
Jelenleg a Radnóti Színházban játszik a Pygmalion és az Alkony című darabokban.

1964-1968 között volt a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke, 1968-tól 1974-ig a szolnoki Szigligeti Színházban játszott, 1974-től a budapesti Vígszínházhoz szerződött, 1992-től szabadfoglalkozású, 2000 óta a Radnóti Színház tagja.

Díjai:
SZOT-díj - 1974, Jászai Mari-díj - 1979, Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje - 1995, Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata - 2005 


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger