.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2011. december 23. | 0:01

Születésnapos kedvenc: Piros Ildikó
A gyönyörű színésznő hisz abban, hogy a harmadik évezredben is van küldetése a színháznak, meggyőződése, hogy a színész a következő generációnak is át kell, hogy adja a játék örömét és hitét.




Piros Ildikó Kecskeméten született 1947. december 23-án. Szerepkörét meghatározta finom szépsége, a lényéből áradó szelídség, tisztaság. Szülővárosában érettségizett, s utána jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Szerencsésen indult a pályája: nyomban felvették, tizenketted-magával, ezerkétszáz jelentkező közül. 1970-ben együtt végzett Kern Andrással, Sunyovszky Szilviával, Bodnár Erikával, Verebes Istvánnal. Már harmadévesen főszerepet játszott a Madách Színházban, aztán diplomája megszerzése után végleges szerződést kapott. Minden téren bizonyíthatott: klasszikus és modern drámák hősnőit formálta meg sikerrel, vígjátékokban, tragédiákban egyaránt bizonyított.
Néhány szerepe: Lujza (Schiller: Ármány és szerelem); Nyina (Sirály); Desdemona (Othello); Mira (Elveszett paradicsom); Ophelia (Hamlet); Irina (Három nõvér); A patikusné (Patika); Lisbeth (Egy lócsiszár virágvasárnapja); Jolán (Az ördög); Romaine (A vád tanúja); Lady Milford (Ármány és szerelem); Színésznő (A testőr). Önálló estje: Te + Én (Huszti Péterrel) 
Számos filmben és tévéjátékban láthattuk: A veréb is madár (1968), Hahó, Öcsi (1971), Lila ákác (1972), Macskajáték (1974). Egyik főszereplője volt a Rózsa Sándor és a Kisváros című televíziós sorozatoknak, ő játszotta Zsuzsannát, a diakonisszát Szabó Magda Abigél című regényének nagysikerű tévéváltozatában.
2000-től a színészi játék tanára a Táncművészeti Főiskolán. Művészi munkáját 1982-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2003-ban érdemes művészi címet kapott. 

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger