.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , » Szabó Győzőék nekivetkeznek!

Szabó Győzőék nekivetkeznek!

Written By Tamas on 2015. október 7. | 8:30

Október 30-án lesz a Thália Színházban az Alul semmi című vígjáték magyarországi ősbemutatója.

A történet a 80-as évekbeli Angliában játszódik, ahol Gaz (Szabó Győző), az acélipari munkás, állása elvesztésével kilátástalan helyzetbe sodródik. Csodálatos tervet eszelnek ki volt munkatársával: férfisztriptízzel keresnek pénzt, hogy kisiklott életüket helyrehozzák. Elragadó, megindító történet a bolondos szervezésről, melynek végén összeáll a csapat. "Nem fiatalok, nem szépek és nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

A darab szerzője az azonos című film eredeti forgatókönyvének írója, Simon Beaufoy, aki olyan bájos, szerethető költőiséggel beszél lényegi kérdésekről, és fogalmaz meg finom társadalomkritikát, hogy az nem válik teherré az előadás számára. Sokkal inkább a barátságra, az összetartozás érzésére, a családi értékek fontosságára helyezi a hangsúlyt - azt erősítve, hogy túl a kihívásokon vannak olyan értékek, amik az emberi életet minőségivé teszik, és amelyek szimpatikussá teszik ezeket a sheffieldi acélipari munkásokat. Gaz ötlete nyomán összeáll valami örökké megbonthatatlan, a szereplők vállaják mindazt, amik ők maguk.

Réthly Attila rendezésében az előadás még inkább a humor oldaláról közelíti meg a problémákat, színesebb, könnyedebb a film által festett hangulatnál, és erős zenei világával biztosan hamar belopja magát a Thália közönségének szívébe.
Nagy Viktort (David) kifejezetten erre a szerepre kérte fel a rendező, mert nemcsak nagyszerű színész, de alkatilag is tökéletesen megfelel azoknak a kihívásoknak, amit az állandó fogyókúrával küzdő, kényszeresen evő karakter szerepének megformálása jelent.
Szabó Győző elmondta, hogy nemrég tanult egy új kifejezést, az „aputestet", ugyanis ebben a darabban kifejezett rendezői kérés, hogy ne hozzáka testépítőkhöz hasonló kirobbanó formába magukat. A kifejezést olyan férfiakra használják, akik nem töltik minden idejüket az edzőteremben és számolják a fehérjebevitelt, de azért nincs is hatalmas sörhasuk. Vagyis teljesen átlagos férfiak, akik néha azért sportolnak, de hétvégente nem mondanak nemet egy-két sörre, és lazán befalnak egy pizzát.

A színész elmondta, hogy volt már olyan szerepe, ami miatt meg kellett változnia testileg is.
A Valami Amerika első részének forgatására például a szerep kedvéért 10 kilót hízott. „Két hónappal a forgatás előtt találkoztunk a rendezővel, és én akkor nagyon kisportolt voltam. Azt mondta, hogy azt szeretné, hogy az általam megformált figura ne a testével hódítson, hanem a dumájával – nyugodtan lehet kicsit pocakosabb. Tehát egy kicsit más aspektusból kellett megközelíteni a kérdést" – mesélte a színész, aki még azt is hozzátette, hogy a kilókat sokkal könnyebb felszednie, mint utána visszafogyni.
Szereplők: 
Gaz: Szabó Győző
David: Nagy Viktor
Gerald: Vida Péter
Guy: Pindroch Csaba
Kese: Bán Bálint
Lompos: Tamási Zoltán
Mandy: Schell Judit
Linda: Gubás Gabi
Jeanie: Fodor Annamária
Nathan: Kozma Ákos / Gál Kristóf
Sharon, Annie, Szocmunkás, 2. HR-es: Tóth Eszter
Alan, Munkanélküli: Hunyadkürti István
Barry, Alf, 1. HR-es, 1. Rendőr: Mózes András
Brian, 1. Férfi, 2. Rendőr: Hajmási Dávid
Reg, Munkanélküli: Kálmán János
Munkanélküli: Nagy Imre

Jelmeztervező: Velich Rita
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Súgó: Serfőző Andrea
Rendezőasszisztens: Hatvani Mónika

Fordította: Hamvai Kornél

Rendező: Réthly Attila

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger