.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , » Szabó Kimmel Tamás: Mindig függünk valamitől

Szabó Kimmel Tamás: Mindig függünk valamitől

Written By Tamas on 2015. május 27. | 8:00

Az Orlai Produkciós Iroda nyáron mutatja be az eredeti Broadway-előadás alapján készülő ikonikus Hair című musicalt, amelynek egyik főszereplőjét Szabó-Kimmel Tamás alakítja. Vele beszélgettünk szabadságvágyról, lázadásról és a színház reflexív, gondolatébresztő feladatáról.


- A Belvárosi Színházban június 24-én debütáló Hairben te játszod az egyik főszereplőt, a 
hippi-közösség kulcsfiguráját, Bergert. Hogy érzed magad a bőrében?
- A darab egyelőre még íródik, alakul. Most tánc- és énekóráink vannak, még nem tartunk 
abban a fázisban, hogy szövegekből, szerepekből kelljen megfogalmaznunk bármit is.
- Hogy halad a közös munka a csapattal? Mohácsi Jánossal, a darab rendezőjével már másodszor dolgozol együtt, a többieket is ismerted?
- Igen, Mohácsival a Radnóti színház Buborékok című előadásában dolgoztunk együtt. A színészek nagy része kaposvári, de játszik két volt osztálytársam is. Nagyon tehetséges, jó fej emberek jöttek össze, irigylésre méltó a hozzáállásuk, kitartásuk és a szorgalmuk, rendkívül alázatosak.
- Az előadásban szereplő dalokat, amelyeket generációk dúdolnak slágerekként, Závada Péter újrafordításában szólalnak majd meg. Mi a véleményed a szövegekről?
- Petinek egészen parádés megoldásai vannak, bár egyáltalán nincs könnyű helyzetben, mert jónéhány fordulat, szóhasználat van az angol változatban, amire nehezen találni magyar megfelelőt. Az előző fordítás köszönőviszonyban sem igazán volt az eredetivel, ő viszont próbált nagyon hű maradni ahhoz, hogy mi az üzenete egy-egy dalnak, miről szól. Izgalmasak a szövegei, de ezek is, akárcsak a koncepció, folyamatosan alakulnak.
- Miért érzed különösen magadénak azt az életérzést, amit a musical annyira ikonikusan képvisel már évtizedek óta?
- A szabadságvágyról van szó benne, a háborúellenességről – és ha valami, akkor ez sajnos
most, amikor a szomszédban egymást ölik halomra az emberek különböző gazdasági érdekcsoportok miatt, a legaktuálisabb. És ahogy nézem, ez megtörténhet akár itthon is.
Illetve arról, hogy fiatal embereket, akik egy bizonyos pontig élték az életüket, hogyan kanalazza be a rendszer és a háború, hogy válnak állatokká és hogy nem, kinek mi ehhez a
 viszonya. Nyilván a nyílt kábítószerezéstől, ami néhány évtizeddel ezelőtt még nagy durranásnak hatott, az én generációm már nem esik hasra, hiszen gyakorlatilag bárki tud venni bármit, bárhol. Talán azért is áll különösen közel hozzám, mert én magam nagyon erősen szabadságpárti vagyok, mindannak ellenére, hogy tudom, az ember soha nem lehet szabad. Mindig függünk valamitől.
 (forrás: Orlai Produkciós Iroda,Dömtör Nikolett)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger