.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , , , » Komoly téma -abszurd bohózatban: Apa

Komoly téma -abszurd bohózatban: Apa

Written By Tamas on 2015. január 10. | 12:09

2015. február 12-én mutatja be az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban Florian Zeller az Apa című abszurd bohózatát Gáspár Ildikó rendezésében. Az előadásban Hámori Gabriella játssza Anne szerepét, az apát Lukáts Andor alakítja. További szerepekben Lázár Kati, Makranczi Zalán, Bohoczki Sára és Molnár Gusztáv látható. 



Gáspár Ildikó így vall a darabról:
- A szerző műfaji megjelölése: tragikus bohózat. Nagyon sok komikus elem van a dramaturgiában, kifejezetten vígjátéki, abszurd helyzetek. Ugyanakkor izgalmas pszichothriller is, szorongató lélektani krimi: az apa állandó nyomozásban van, hogy ki hogyan csapja be, hogy ki kicsoda, és hogy a lánya el akarja-e venni a lakását, ugyanakkor abban sem lehet teljesen biztos, hogy a saját lakásában van-e egyáltalán. Komoly élethelyzetből merítette a témáját a darab. A mélyén a középkori Jedermann-történet van, Akárki története, vagyis az Emberé, aki találkozik a Halállal, és hiába próbál meg kitérni előle. Az elmúlással való szembenézéséről szól, egy idős ember Alzheimer-kórjáról. A szerző úgy próbálja elérni, hogy együtt érezzünk a karakterrel, hogy az ő szemszögéből mutatja a történéseket. Vele együtt éljük át, hogy elveszíti a kapcsolatot a valósággal, a térrel és az idővel, hogy nem ismeri meg a hozzátartozóit, sőt, olykor már azt sem tudja, ő kicsoda. Zűrzavar van a fejében. Picit olyan, mintha az agyában lennénk. Az emlékeiben. Sok eseményről nem is tudjuk eldönteni, hogy megtörtént, nem történt meg vagy csak az emlékfoszlányok különös kombinációja. 
Olyan az egész, mint egy kirakó. Vagy mint az a gyerekjáték, amelyikben a kislányt vagy a kisfiút különböző testrészekből, ruhadarabokból lehet összerakni, cserélgetni. Így akár egy ismert embernek is lehet másik feje, például a lánya volt férjét is többféleképpen, többféle arccal látja. Ugyanígy kezeli a lakást is, ami lehet a sajátja, a lányáé, de egy szeretetotthon szobája is. Az előadásban játszunk a térrel: egy többféleképpen megvilágítható függönyrendszert találtunk ki a két tervezővel, Izsák Lilivel és Kálmán Eszterrel. Azt próbáljuk ezzel érzékeltetni, ahogyan a tudatot elborító köd besűrűsödik, és megfoszt az érzékelésünktől, aztán szertefoszlik, viszont akkor már nem tudjuk biztosan, hogy az, amit látunk, valóban a valóság-e. Realitás és illúzió bonyolult játéka ez a darab, és azt a mélyen egzisztenciális problémát veti fel, hogy „Ki vagyok én”?

(forrás: Orlai Produkciós iroda, fotó: Takács Attila)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger