.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Földi Teri 80 éves

Földi Teri 80 éves

Written By Tamas on 2014. január 24. | 10:59

Január 24-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Földi Teri, Jászai Mari-díjas színésznő. 
1951-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol többek között Apáthi Imre, Básti Lajos, Sulyok Mária és Várkonyi Zoltán volt tanára, évfolyamára járt Soós Edit, Schubert Éva, Szabó László, Zolnay Zsuzsa, Zsigmond Vilmos. 1955-ben, a diploma megszerzése után a győri Kisfaludy Színház, majd a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett, 1964-től a Vígszínházban, majd a Madách Színházban játszott.
  
Eljátszotta a színpadon Elizát (Pygmalion), Kasszandrát (Trójai nők), Natasát (Éjjeli menedékhely), Tóth Flórát (A tanítónő), Mae-t Tennessee Williams Macska a forró tetőn című darabjában, volt Ophélia Shakespeare Hamletjében, Hunyadyné Zerkovitz: Csókos asszony című operettjében, de emlékezetes alakítást nyújtott Paulaként a Macskajátékban is.
  
Első filmszerepét Keleti Mártontól kapta, aki rábízta az ügyetlen és félénk magányos falusi lány, Szíves Kati megformálását az Ifjú szívvel című 1953-as moziban. A következő fél évszázad során több mint húsz filmben, tévéjátékban és sorozatban szerepelt.
Kellemes, kifejező hangja miatt kedvelt szinkronszínésznő. Az ő hangján szólalt meg Emily a
Szívek Szállodájában, de hallható volt a Guldenburgok örökségében is. Dargay Attila népszerű és szívet melengető rajzfilmjében, a Vukban a bájos kis róka édesanyjának, Ínynek kölcsönözte a hangját. A legújabb Miss Marple- sorozatban is ő szinkronizálja a címszereplő Julia McKenzie-t.
  
Égi madár (1957), Esős vasárnap (1962), Hogy állunk, fiatalember? (1963), Butaságom története (1965), Tüskevár (1967), Kakuk Marci (1973), Haszontalanok (1977), Szerencsés Dániel (1983), Napló (1984) Szomszédok (1987). Rohonyi Gábor 2007-es szerelmes, kalandos road-movie-jában, a Konyecben Keres Emillel egy idős házaspárt játszottak, akik kitörnek a hétköznapok szürkeségéből és "vérdíjas nyugdíjasként" próbálják végre igazán élvezni az életet.
  
Tehetségét a szakma is többször elismerte. 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, amelyet az "emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői", az epizodisták részére ítél oda évente egy színművészekből álló kuratórium. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át.

(forrás: propeller.hu, teatrum.net)

Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger