.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Múltidéző: Szerelem első vérig

Múltidéző: Szerelem első vérig

Written By Tamas on 2012. december 9. | 21:05

Hosszú idő után, a nyolcvanas évek közepén a Szerelem első vérig volt az első olyan magyar film, ami fiatalokról szólt. Az akkori, álszent társadalomban is nyíltan beszélt a szerelemről, a szexualitásról, a másságról. Válltöméses blúzok és szűk farmerek, a szegedi utcákon száguldó zsigulik, esetlen próbálkozások a sötétben.

Másfél millió néző látta a Szerelem első vérig című filmet a mozikban. Azóta sem néztek meg ennyien egy magyar filmet sem. A kritikusok fanyalogtak, hogy a film hamis értékeket sugallt, hollywoodi tini filmeket másolt. A fiatalok – ha netán olvasták is a kritikákat – nem törődtek vele. Órákig álltak sorban a mozi pénztárak előtt, hogy lássák a jóképű, flegma zenész, Bery Ari és Szilágyi Mariann szerelmi történetét. A film olyan, akkoriban tabunak számító témákat érintett, mint a szex, az abortusz, vagy a másság. Ilyenekről nem illett beszélni nyilvánosan. A történetet kitaláló Horváth Péter saját szegedi gimnáziumi életét írta bele a könyvbe.

Bery Arira, polgári nevén Berencsi Attilára a főszereplőre az Almásy téri Szabadidő Központban akadt rá Dobray. A fiú épp próbálni indult a Pillangók nevű zenekarához, amikor a rendező megpillantotta. A srác már ekkor menőnek érezte magát. Mariannt viszont éppen az ártatlansága miatt választották ki a főszerepre.
„ -Mariann nemcsak úgy nézett ki, hanem ártatlan naiv lány is volt, és ez a forgatáson ki is derült, szinte alig lehetett hozzáérni. Amikor például volt a nagy szerelmi jelenet a Bery Aryval, akkor pokrócot kellett közéjük rakni, nem volt elég a ruha, még egy pokróc is kellett, nehogy valami történjen”– emlékszik vissza Dobray György rendező.Bery Ari viszont vagány srác volt, a forgatási szünetekben a filmben szereplő fiatalok vezére volt is. A rendezők szerint nehezen kezelhető volt, de hitelesen játszott. A főszereplő fiatalok pillanatok alatt sztárok lettek. Erre azonban senki sem készítette fel őket. Nem állt mögöttük menedzser csapat, a közönségtalálkozókon pedig szétszedték őket. Megijedtek, bezárkóztak. Bery Ari a mai napig kerüli a nyilvánosságot, kamera elé állni pedig végképp nem akar.
A vásznon csupa ismeretlen fiatalt lehetett látni. A filmbéli zenekar tagjait, Alföldi Róbertet is, a szentesi művészeti gimnáziumban találta a két rendező. A szereplők közül végül igen kevesen lettek színészek. A legismertebb Alföldi Róbert lett: - Elmentük a szüleimmel megnézni a filmet és annyi volt, hogy egyszer csak felkiáltottam: hopp, ott voltam! Szóval csak egy villanás volt, alig lehetett látni a filmben.

A filmzenéket Dés László írta. A dalokat, mint a régi magyar filmeknél, már a moziból kijőve dúdolták a fiatalok. Mindenki a film zenéjét kereste, de nem találták a boltok polcain. Az akkori, monopol helyzetben lévő lemezkiadó vállalat, a Hungaroton vezetőinek ugyanis nem tetszettek a dalok. Boros Lajos, aki a film bemutatásakor vezérigazgató-helyettes volt, emlékszik a konfliktusra. Azt mondja: tévedett, ezt ma már belátja. A lemezt végül nem ő, hanem egy másik lemezgyári vezető, Wilpert Imre adta ki. Wilpert viszont arra nem tudott válaszolni, hogy miért aprózták így el a lemez kiadását. Szerinte az lehetett az ok, hogy a filmgyárban készült zenének nem volt gazdája. Ők ugyan kiadták a lemezt, de nem foglalkoztak azzal, hogy sikeres-ez vagy sem. Dés László úgy emlékszik, hogy  ő ragaszkodott ahhoz, hogy legalább a főcím dal rajta legyen. De a lemezt nem tudták kiszállítani az utcáról a boltba, már elfogyott.

Az énekes lány a filmen Czakó Ildikó, ahogy mindenki ismerte, Gombóc volt az, akit minden egykori szereplő szeretett. Gombóc akkor már sikeres énekesnő volt, mindenki biztosra vette, hogy fényes karrier vár rá. A lány 15 évesen már a Dopping zenekar énekese volt. A tudatos, határozott lányra nem lehetett nem odafigyelni. Almási Tamás dokumentumfilm-rendező az 1983-as balatonfüredi zenei fesztiválon vette észre a tehetséges lányt. Aztán jött a film, a Szerelem első és második vérig. Mindenki azt várta, hogy Gombóc befut. De ő úgy érezte, mindenki csak akadályokat gördít elé: Nekem nagyon sok bajom volt komoly emberekkel, akik az én karrieremet úgy gátolták a végén már, hogy szinte tankokat raktak elém. Kimondom, mert már nem érdekel. Nagyon erős embernek tartom magam, de sikerült nekik.

A főszereplő Szilágyi Mariann Olaszországba költözött, a filmbéli énekes lánnyal Gombóccal együtt. Barátságuk azóta is tart.


(forrás: RTL Klub, XXI. század)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger