.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Presser Gábor eggyel több

Presser Gábor eggyel több

Written By Tamas on 2012. május 27. | 13:41

Május 27-én ünnepli születésnapját Presser Gábor, Kossuth-díjas zenész.
1969-től 1971-ig az Omega együttes tagja volt, több kislemez után ő lett az első három Omega-album első számú zeneszerzője. Legismertebb dalai ebből az időszakból: Trombitás Frédi, Ha én szél lehetnék, Petróleumlámpa, Tízezer lépés, Az 1958-as boogie-woogie klubban, Régi csibészek, Ballada a fegyverkovács fiáról, Az éjszakai országúton, és a Gyöngyhajú lány.
1971-ben megalakította az LGT zenekart. Ez az időszak Presser zeneileg legsikeresebb korszaka. A hazai zenei élet kulcsszereplője lett, az LGT dalainak nagy részét ő írta, egyedül és társszerzőként egyaránt. Legismertebb szerzeményei a Locomotiv GT-ben: Ringasd el magad, Kék asszony, Szólj rám, ha hangosan énekelek, Neked írom a dalt, Egy elfelejtett szó, A Kicsi, a Nagy, az Arthur és az Indián, A rádió, Jóbarátok vagyunk, Nem adom fel, Boksz, Éjszakai vonatozás...
A Vígszínház 1973-ban mutatta be első musicaljét, Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényének zenés adaptációját. 1978 óta a Vígszínház zenei vezetője, ahol önálló dalesteket is ad.
A legnagyobb hazai előadóknak írt slágereket (Kovács Kati, Zorán, Zalatnay Sarolta, Katona Klári, Malek Andrea, Kern András, Demjén Ferenc, Vikidál Gyula, Kaszás Attila, Hevesi Tamás, Oláh Ibolya, Rúzsa Magdi, Révész Sándor, Kulka János, Kentaur, Király Linda...).
Számos musicalt, zenés színpadi művet hozott létre: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973), Harmincéves vagyok (1975), Jó estét nyár, jó estét szerelem (1977), A sanda bohóc (1981), A próba (1982), A padlás (1988), Szent István körút 14. (1998), Túl a Maszat-hegyen (2005), Magyar Carmen (2007).
Több mint harminc filmhez írt zenét. Az ő nevéhez fűződik például a Szépek és bolondok, Az erőd, az Égigérő fű, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok (Egyedül nem megy), a Jó éjt királyfi, a Sztracsatella, vagy a Szerelem utolsó vérig.
Szólódalai közül a legismertebbek: A szerelem jó, a szerelem fáj, Rozsdás szög, Nem szerethet mindenki, Majd elfújja a szél, és a Nagy utazás -mely Dés László és Bereményi Géza szerzeménye.


Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger