.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....

Written By Tamas on 2012. január 26. | 10:54

Születésnapos: Esztergályos Cecília
1943 január 26-án született Esztergályos Cecília, színésznő, képzőművész.
Esztergályos Cecília nagyszerű alakításaira mindannyian emlékszünk az Egy kicsit én, egy kicsit te, a Boldog születésnapot Marylin, a Kojak Budapesten, vagy az Ajándék ez a nap című filmekből. Éveken át szórakoztatta a TV-nézőket Szép Ágicaként, közben pedig drámázott és komédiázott a színpadon. A művésznő önvallomása így szól:
"Kora gyermekkoromban kiderült, hogy egy kicsit más vagyok, mint a korombéli gyerekek. Csak a bohóckodáson, a rosszalkodáson, és már akkor is a magam és mások szórakoztatásán járt az eszem. Iskoláimat nem jó tanulóként végezgettem, de mentségemre legyen mondva 9 éves koromtól 17 éves koromig tartó tanulás után az Állami Balett Intézet Klasszikus Balett főtanszakon szorgalmam eredményeként kitűnő eredménnyel diplomáztam. Első munkahelyem a Pécsi Balett volt, melynek három szezonon át voltam szólótáncosa Eck Imre keze alatt. Korán felfedezett a film. Elsőként a mai Oscar -díjas Szabó István látott bennem fantáziát, őt a kor ismert rendezői követték. Ezek után arra gondoltam, hogy ez a szép hivatás is megtanulható, és újabb négyévi tanulás után a Színművészeti Főiskolán 1968-ban újabb művészdiplomát szereztem. Első színházam Kazimír Károly Thália Színháza volt, amit 17 szép és eredményes év után 5 év Nemzeti Színház követett, ahol Vámos László és Sík Ferenc keze alatt játszhattam. Innen Veszprémbe kerültem, majd ismét vissza a Nemzetibe, melyet egy akkor úttörő vállalkozásnak indult televíziós sorozat a Família Kft. követett. A közel kilenc évig forgatott sorozat után öt év szabadúszás következett sok-sok színházi és filmes, de elsősorban TV-show feladattal. 5. szezonja a József Attila Színház tagja vagyok, ahol kitűnőbbnél kitűnőbb vígjátékokban szórakoztathatom a közönséget, tehát azt tehetem, ami miatt színész lettem.
A színjátszás mellett a kerámia és a "föstészet" az újabb nagy szerelem, de a horgolás és a szövés is boldoggá tesz. Az elmút években számos kiállításon szerepeltek munkáim. A budapesti nagy galériák mellett bemutatkozhattam az ország több városában is."
Esztergályos Cecília jelenleg a Mici néni két élete (József Attila Színház) és A Bermuda Háromszög botrány (Karinthy Színház) című darabokban játszik. 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger