.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Angela Lansbury 90 éves!

Angela Lansbury 90 éves!

Written By Tamas on 2015. október 15. | 18:33

Angela Lansbury 1915. október 16-án, Londonban született, de Amerikában csinált karriert. Érdekes módon előbb Hollywoodot hódította meg, s csak azután a Broadwayt - általában fordítva szokott történni. Amint annak idején számos, később hírnevet szerzett magyar, ő is egy fillér nélkül érkezett meg a lehetőségek hazájába. 14 éves volt akkor, és az édesanyjával költözött a nagy vízen túlra, miután tönkrement, majd meghalt gazdag fakereskedő édesapja, aki a londoni East End polgármestere is volt.
A két nő a jólétből csöppent a bizonytalanba, megélhetésüket a lány biztosította azzal, hogy éjszakai szórakozóhelyeken lépett fel. 
Aztán 17 évesen meglátott egy felhívást, amelyben szereplőt kerestek a Dorian Gray arcképe című filmhez, és maga is meglepődött, hogy őt választották. Sőt, a filmgyár többéves szerződést ajánlott a teljesen zöldfülű fruskának, aki 18. születésnapját a Gázláng című világsikerű film forgatásán ünnepelte Ingrid Bergmannal és Charles Boyer-val. Aztán sorban jöttek a jobbnál jobb filmszerepek, majd pályája csúcsán otthagyta Hollywoodot, és meghódította a New York-i színpadokat is: ő lett a Broadway egyik legnépszerűbb musicalsztárja. Játszott a Gypsy, a Sweeney Todd, vagy A király és én című zenés darabokban. 
Hollywood is elismerte a tehetségét: háromszor jelölték Oscar-díjra, és 2014-ben életmű Oscart kapott, valamint hat Golden Globe-díjat is magáénak tudhat. 
Olyan nagy sikerű filmekben játszott, mint a Halál a Níluson, A kristálytükör meghasadt, A mandzsuriai jelölt, vagy a Londoni randevú. Walt Disney több rajzfilmfigurájának ő az eredeti hangja. Legismertebb televíziós munkája a Gyilkos sorok című sorozat főszerepe, melyből 264 epizód, és négy egész estés film készült. 



Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger