.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , , , , , » Új bemutatók Miskolcon: Schimmelpfennig, Shakespeare és Örkény!

Új bemutatók Miskolcon: Schimmelpfennig, Shakespeare és Örkény!

Written By Tamas on 2014. szeptember 29. | 10:19

Újabb három érdekes bemutatóra készülnek a Miskolci Nemzeti Színházban.
Szeptember 27-től a Roland Schimmelpfennig drámájából készült Nő a múltból című darab látható, melyet Szabó Máté rendezett. 

Sok mindent ígérünk életünkben, de nem minden ígéretünket tudjuk betartani. És ha több mint húsz évvel később szembesítenek minket egy be nem tartott ígéretünkkel? Képesek vagyunk belátni, hogy tévedtünk, vagy inkább ragaszkodunk saját igazunkhoz? És ha az ígéret a szerelemről szól? Mi pedig már nem is emlékszünk rá…? Roland Schimmelpfennig kortárs német szerző a Médeia- történet XX. századi változatát írta meg – drámájában találkozik az ősi mítosz a mai európai valósággal. Szenvedély, vágyakozás és a rá következő könyörtelen bosszú. Szabó Máté rendezésében jussáért jelentkezik a nő a múltból.

szereplők: Györgyi Anna, Varga Zoltán, Ullmann Mónika, Dénes Viktor, Simonfi Adrienn

Októbertől egy igazi Shakespeare- klasszikus, a IV.Henrik kerül színre, Kiss Csaba rendezésében.

Shakespeare legkülönlegesebb szerkezetű darabja, melyet eredetileg két egymást követő napon adtak elő. Egy apa tragédiája, akinek a fia a züllés útjára lépett: kurvák és stricik között él, akiktől a köztörvényes ügyek sem állnak messze. E banda vezére a világirodalom egyik legnagyobb bohóca, a parázna, garázda Falstaff. Az ország tragédiája, hogy ez az apa maga a király, a romlott fiú pedig az angol trónörökös. Ezt a pillanatot ragadja meg a király hatalmának gyengülését megérző főúri ellenzék, élén a gátlástalan, becsvágyó ifjú hadvezérrel, Henry Percyvel. Két antihős küzdelme ez. Míg a nagypolitikában zajlik az élet-halál harc, a nép iszik, mulat, és kisebb-nagyobb gazságokkal próbál életben maradni. A darab kérdése és végső tétje: ki fogja kivezetni a meghasonlott angol társadalmat ebből a helyzetből? 

főszereplők: Gáspár Tibor, Rusznák András,  Zoltán Áron, Harsányi Attila...

Szintén októbertől láthatja a közönség Miskolcon Örkény István klasszikusát, a Tótékat, ezúttal Béres Attila rendezésében.

Örkény István fél évet töltött az orosz fronton. A II. Magyar Hadsereggel kétezer kilométert gyalogolt, lövészárkot ásott, aknát szedett, drótakadályt állított. Majd hadifogságba került. Így élte túl a háborút. Ellentétben azzal a hatvanezer magyar katonával, akik elestek vagy megfagytak a Don-kanyarban. A Tótékat – saját bevallása szerint – miattuk írta meg: „az ő telük, az ő sorsuk” nem hagyta nyugodni.
A Tóték mégsem tragédia, hanem tragikomédia. Mátraszentannán, ahol a történet játszódik, nincsenek lövészárkok és drótakadályok. Van viszont egy postás, aki önkényesen szelektál a frontról érkező levelek között, egy pszichiáter professzor, aki őrültebb a betegeinél, egy plébános, aki már maga sem tudja, mit tanácsoljon híveinek, és vannak Tóték, akik végkimerülésig dobozokat gyártanak, csak hogy fiuk parancsnokát ne sértsék meg. Mátraszentannán nem a test pusztul, hanem a lélek és az értelem. És Örkény szerint ez a leépülés a háborús veszteségek legnagyobbika.
 
főszereplők:  Görög László, Szatmári György, Nádasy Erika...





Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger