.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » » Mit nézhetünk összel Pesten?

Mit nézhetünk összel Pesten?

Written By Tamas on 2014. augusztus 27. | 16:48

Már javában zajlanak a próbák a következő évad bemutatóira. Ősztől újra megnyitják kapuikat a színházak, és kedvünkre válogathatunk az új előadásokból.


A Katona József Színházban megnézhetjük például Máté Gábor rendezésében A két Korea egyesítése című Pommerat drámát, melynek főszerepeit Borbély Alexandra, Fullajtár Andrea, Kulka János, Ónodi Eszter (felső fotón!), Rezes Judit, Nagy Ervin és Szirtes Ági alakítják. A Katona Sufnijában a Rainer Werner Fassbinder kultikus művéből adaptált Petra von Kant című előadásban többek közt Pelsőczy Rékával, Bodnár Erikával és Pálmai Annával találkozhat a közönség. A darabot a Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában idén végző Székely Kriszta rendezi. A mű a német filmtörténet fenegyerekeként számon tartott Fassbinder talán legjelentősebb drámája, amely a belőle forgatott filmmel együtt az 1960-70-es évek paradigmaváltó alkotásai közé tartozik. Mind a szerelem, a szexualitás, mind pedig a nemi szerepek és az emberi kapcsolatok ábrázolásában.

A Kamrában Dömötör András rendezi az M/S című darabot, mely a Peter Weiss: Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása a charentoni elmegyógyintézet lakóinak előadásában, de Sade úr rendezésében című darabból készült. Ezúttal Jordán Adél, Tasnádi Bence, Fekete Ernő, Mészáros Béla és Kovács Lehel is szerepet kapott az előadásban.
A számos brechti stílusjegyet viselő, "színház a színházban" felépítésű darab meghökkentő és egyedi módon ábrázolja az osztályok szűnni nem akaró harcát és az emberi szenvedést. A német színház egyik legsikeresebb szerzője művében felteszi a kérdést: az igazi forradalom vajon a társadalom vagy sokkal inkább önmagunk megváltoztatásában rejlik?

A Rózsavölgyi Szalonban többek között a Mellettem elférsz című Grecsó Krisztián regény színpadi verzióját láthatjuk.  A főszereplő - egy harmincas éveinek közepén járó férfi - aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben az összes talányt földeríti, és lassan megismeri családja viselt dolgait, magára ismer. A türelmetlen lánykérésekben, a titkos szerelmekben, a hosszú évek magányos várakozásaiban egyre inkább ő a főszereplő. Hiszen nem csak a mozdulatait, a haja színét, a testalkatát kapta a családtól, de ha jól figyel - a jövőjét is... A Léner András által rendezett darabban Pogány Judit, Gubík Ági és Őze Áron is színpadra lép.

Hevér Gábor
A Vígszínházban Bulgakov A Mester és Margarita című klasszikusa kerül színre, Michal Docekal rendezésében. Az egyik legtöbbet olvasott és elemzett irodalmi mű - csak a legnagyobbakkal mérhető, valódi klasszikus alkotás, amelyet filmen és színházban is számtalanszor feldolgoztak. Rejtélyes a története is: a több szálon futó cselekménysor hol a Bulgakov korabeli Moszkvába, hol Jézus és Poncius Pilátus bibliai Júdeájába repít, finoman összemosva a nagyon is valóságos, hétköznapi eseményeket a mitikus legendákkal. 
Főszerepben Hevér Gábor, Járó Zsuzsanna és Lukács Sándor.

Egy másik nagy klasszikus, az Oresztész kerül a Radnóti Miklós Színház műsorára októbertől Martinovics Dorinával, Szávai Viktóriával és Rétfalvi Tamással. A darabot Horváth Csaba rendezi.

A József Attila Színházban Arthur Miller Alkuját nézhetjük, Nemcsák károllyal, Fehér Annával, Rékasi Károllyal és Újréti Lászlóval. Viktor és Walter testvérek. Apjuk halála óta nem beszélnek egymással. Találkoznak, mert szükséges. A házat, amelyben felnőttek elbontják, az ott felhalmozott bútorok, tárgyak sorsáról együtt kell dönteniük. A viszontlátás felszínre hozza a múltat, az ingóság felszámolása a fivérek közötti elszámolássá mélyül. Tizenhat évnyi csend szakad fel...
A József Attilában egy régen látott magyar musical is visszatér. Szakcsi Lakatos Béla és Csemer Géza Cigánykerék című műve Budapest VIII. kerületében játszódik, ahova visszatér az Amerikában szerencsét kovácsolt színészné, Miréna Lock. Fordulatokkal teli, remek muzsikával átszőtt, történet, tehetségről, tékozlásról, elfogadásról és kirekesztésről, a kitörni akarás erejéről. Ezúttal Náray Erika játssza Mirénát.

A Spirit Színház a  Budapest Jazz Clubban mutatja be a Lola Blau című zenés monodrámát Vásári Mónikával: 1938. Németország lerohanja Ausztriát. Lola Blau, színésznő Bécsben - és zsidó származású. Élete, karrierje derékba törik. Sorsa tulajdonképpen tipikus, II. világháborús emigráns sors. A háború borzalmai és a zsidóüldözések elől, egy élhetőbb élet reményében Ausztriából az Újvilágba menekül. Színházra vágyik, de csak éjszakai kabarészínpadokig jut, a frontra induló katonákat szórakoztatja, mint sokan kortársai közül. Majd a háború után hazatérve azzal szembesül, hogy hazájának nincs szüksége rá. Lola Blau nem hős, csak egy azok közül, akik túlélték. 
Ugyanitt, a Budapest Jazz Clubban Malek Andrea is premierre készül, ezúttal Vadon nő című estjével szórakoztatja a közönséget. A kortárs esten  Kiss Judit Ágnes verseit adja elő, Fűri Judit zenéjével.

Hegedűs D. Géza
Spíró György Kvartettjét Marton László állítja színpadra a Pesti Színházban, ezúttal Börcsök Enikő, Hegedűs D.Géza, Kern András és Péter Kata közreműködésével.  A Kvartett panel-házaspárjának rutinos mindennapjait különös esemény zavarja meg: egy Amerikából érkező idegen kopogtat be hozzájuk, s azt hajtogatja, hogy a családfő, az Öreg mentette meg az életét '56-ban, hisz ő figyelmeztette a forradalom után sejthető számonkérésekre. A váratlan Vendég sok évtized múltán sem feledi az Öreg jóságát, s most drága ajándékokkal szeretné meghálálni az egykori segítséget. Csakhogy a múltban ragadt és gyanakvó családfő árulónak nevezi a Vendéget, és kitessékeli. Egyszerre szívbemarkoló, szánalmas és groteszk beszélgetésnek leszünk tanúi ? amikor a Vendég próbálja meggyőzni az Öreget a napnál is világosabb igazságról, amelyet az valamiért nem hajlandó meghallgatni, még kevésbé megérteni...

Mohácsi János az Örkényben rendezi az E föld befogad- avagy nincsen számodra hely című drámát, mely a második világháború kitörését követően drámaian megnőtt a KEOKH (Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság) ténykedéséről szól. Bíró Kriszta, Debreczeny Csaba, és Gyabronka József is látható lesz az előadásban.
Ugyancsak az Örkényben folytatódik a Szentendrén már bemutatott Übü király, vagy a lengyelek című klasszikusnak mondható dráma, melyben most Csuja Imre és Kerekes Éva alakítja a két főszerepet. 

A Madách Színházban szeptembertől dübörög a várva-várt ABBA-musical, a Mamma Mia! 
Az egykor népszerű lányegyüttes visszavonult tagjai újra találkoznak a festői görög tengerparton, hogy kiderítsék, ki lehet Donna lányának apja. Mindenki szerelmes lesz, és közben vadul éneklik az unásig ismert slágereket. Kováts Kriszta, Gallusz Nikolett és Koós Réka felváltva játssza a főszerepet, de Szerednyey Béla, Hajdu Steve, Sasvári Sándor, és Stohl András is dalra fakad majd a színpadon. Szirtes Tamás rendezi az előadást.

Hernádi Judit
A Belvárosi Színházban egy újabb Orlai produkciót láthatunk, melynek címe Happy Ending.  
Anat Gov zenés darabja zajos sikert aratott több országban. Főhőse egy rajongott színésznő, akit hirtelen próbatétel elé állít az élet. Olyan döntést kell hoznia, amely egészen más természetű, mint hogy melyik szerepet mikor, kivel, milyen rendezésben vállaljon el. Ez a szerep a saját életéről, önérzetéről, bátorságáról szól, és pusztán egy dolog múlik őrajta: hogy milyen finálé legyen a végén. Hernádi Judit, Margitai Ági, Fekete Ernő, Hegyi Barbara, Bertalan Ágnes és Bánfalvi Eszter látható ebben az édes-bús darabban.

Végül a Thália Színházból a Fejünk felől a tetőt című előadás lehet érdekes, mely Jókai Anna regényéből készült. A történet a '60-as években játszódik Budapesten. Egy család története, ahol négy generáció lélegzik együtt, egy már szebb időket látott józsefvárosi kertes házban. Mindenki a saját kicsinyes, fanyar világával van elfoglalva, hiába élnek egy fedél alatt. A ház a család szimbóluma, amely recseg-ropog, de küzd a megmaradásért. A darab a fekete romantika és a fekete humor ötvözete, amely igazi katarzist nyújt a nézők számára. Főszerepben Tímár Éva, Varga Tamás, Ivancsics Ilona, Farkasházi Réka és Szirtes Balázs. Rendező Káváry Katalin. 









 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger