.......SZÍNHÁZ, ZENE, IRODALOM, MOZI ...

.....minden egy helyen .....
Home » , » Huszti Péter 70 éves!

Huszti Péter 70 éves!

Written By Tamas on 2014. május 4. | 15:14

Hetvenedik születésnapját ünnepli Huszti Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színiakadémiai rektor, színigazgató, rendező, érdemes és kiváló művész.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1966-ban Várkonyi Zoltán osztályában, majd a Madách Színházhoz szerződött. 1974-től a főiskola, majd 1982-től egyetem tanára, 1988-tól lett a színész főtanszak vezetője volt. 1989-1994 között a Madách Kamara művészeti vezetőjeként, 1994-2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektoraként dolgozott. 2002-ben a Nemzeti Színház igazgatója lett, de politikai okok miatt egy hét után lemondott. 2003 óta a Soproni Petőfi Színház színésze, majd 2007-től művészeti tanácsadója.
Négy könyve jelent meg a színjátszásról, és több lemezen is hallhatjuk az énekhangját. 
1964 óta filmezik is és gyakran foglalkoztatja a televízió, több mint száz tévé- és mozifilmben szerepelt. Ismert filmje a Fekete gyémántok, a Fiúk a térről, az Imposztorok, a Szerelmi álmok, a Harminckét nevem volt, az Utazás Jakabbal, a Naplemente délben. Rendezései közül sikert aratott a Kedves hazug, A Sasfiók, Az ördög cimborája, a Hoppárézimi.
Saját bevallása szerint a legnagyobb kihívást Shakespeare figurái jelentették számára. Életében azt tekinti igazi ajándéknak, hogy különböző sorsokba élhette bele magát, alakíthatta azokat és azok is alakították őt. Ezek a sorsok mindig vele maradnak és erőt adnak nehéz helyzetekben, döntésekben. Szerinte akkor jó az előadás, ha a szereplők belső titkaikat, saját fájdalmaikat, örömeiket tudják "beletenni" a szerepekbe, s akkor talán a nézők is másképp mennek el a színházból, mint ahogy érkeztek.



(forrás: wikipedia.hu, inforadio.hu)
Share this post :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KultúrZsiráf - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger